Store prisfald i København

Det vælter ny frem med meldinger om, at nedturen er begyndt på boligmarkedet i København. Det mest overraskende bud kom, da Realmæglerne meldte om prisfald på 20 procent.

Mindre lejligheder i København er nu kommet så højt op i pris, at unge førstegangskøbere under presses ud af markedet og søger længere væk, når de skal have en bolig. Foto: Ditte Valente Fold sammen
Læs mere
Boligmarkedet i København er for alvor på vej ned. Realmæglerne melder nu om voldsomme prisfald på op til 20 procent.

Men helt så slemt mener både Realkredit Danmark og EDC Mæglerne ikke, at det står til. De indrømmer dog begge, at priserne er under pres, og at pilen for lejligheder på både Frederiksberg og i København peger nedad.

»Det skydes, at renten er steget, og forældre nu skal have penge op af lommen, når de køber en lejlighed til deres børn. Før kunne forældre købe lejligheder med afdragsfrie lån, leje den ud til deres børn, og på den måde stort set slippe helt for udgifter. Sådan er det ikke mere. Så det ellers så store marked for forældreløb af lejligheder er gået helt i stå,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Sune Worm Mortensen.

Han tilføjer, at mindre lejligheder i København også er kommet så højt op i pris, at unge førstegangskøbere under 30 år presses ud af markedet og nu søger længere væk, når de skal have en bolig.

»Derfor er priserne på små lejligheder under pres. Vi tror ikke, at priserne falder med 20 procent. Men prisfald på fem til ti procent kan der godt blive tale om,« siger Sune Worm Mortensen.

Fortsat mener Realkredit Danmark dog, at mange snydes af, at det især er udbudspriserne, som sættes ned. Det er ikke det samme som, at salgspriserne falder. Mange har nemlig sat lejligheder til salg til uhyre høje priser i håb om, at en eller anden »tosse« hoppede på limpinden.

»Tossepriser« er lige frem blevet et almindeligt fagudtryk blandt københavnske ejendomsmæglere.

Hos EDC Mæglerne vurderer informationschef Jan Nordmann også, at lejligheder i København og på Frederiksberg er under pres.

»Priserne er nok faldet fem til ti procent i København og på Frederiksberg. Men man skal lige huske på, hvor meget lejligheder er steget i pris de senere år. En typisk boligejer i København kan fortsat sælge sin lejlighed med et provenu på to millioner kroner, hvor det for et halvt år siden var 2,2 millioner kroner. Det er lige som, hvis man har købt en aktie til kurs 200, og den så stiger til kurs 1.000, hvorefter den derefter falder til kurs 850. Skal man så glæde sig over, at man har tjent 650 kurspoint, eller skal man ærgre sig over, at man kunne have tjent endnu mere, hvis man fik den solgt til kurs 1.000,« spørger Jan Nordmann.

Han tilføjer, at prisfald på fem til ti procent ikke burde skabe problemer, eftersom mere end ni ud af ti fortsat kan sælge deres bolig med gevinst.

»Det er noget andet, hvis man har købt fire lejligheder, og har spekuleret i hurtige gevinster og højere priser. Så kan man måske få problemer nu,« siger Jan Nordman.

Ud over den højere rente, mener både EDC og Realkredit Danmark, at den megen snak om, at priserne er under pres, af sig selv kan være med til at sætte en nedadgående cirkel i gang.

Venter alle således lavere priser, er der jo ingen, som vil købe i dag, og så får det af sig selv priserne til at falde. Men ellers er der inden for de senere år også bygget gange mange nye lejligheder, som øger udbuddet. Dertil kommer, at priserne har nået en smertegrænse for mange.

I store dele af København får man ikke ret meget lejlighed for 2,5 millioner kroner, og det kræver en husstandsindkomst på 800.000 kroner, hvis man ikke har til udbetalingen. Så store indkomster har kun få i København.