Store markedsudsving frem til afstemning

Investorer kan forvente en uge med store udsving frem til den britiske EU-afstemning.

Foto: Toby Melville. Arkivfoto: London Stock Exchange.
Læs mere
Fold sammen

De europæiske aktiemarkeder bløder for tiden på grund af frygten for et britisk exit fra EU. Og forventningen fra økonomer er, at de store udsving vil fortsætte helt frem til briternes afstemning 23. juni.

Alene den seneste uge er flere af de europæiske aktieindeks faldet med over seks procent, mens det danske C20 Cap-index, der viser de 20 mest handlede danske aktier, er faldet med 7,4 procent.

Hovedforklaringen på den udvikling er, at meningsmålingerne i Storbritannien nu i overvejende grad peger på, at briterne forlader EU. Et Brexit kan give store fald på aktiemarkederne, og derfor er investorerne søgt over i mere sikre investeringer såsom statsobligationer, siger Ib Fredslund Madsen, seniorstrateg i Jyske Bank.

»Meningsmålingerne har skiftet lidt karakter, og det er også derfor, at vi ser de bevægelser på markedet, vi ser, nemlig at mange er blevet overrasket over det og har haft behov for mere beskyttelse. Så aktierne bliver solgt lidt fra, og man går ind i statsobligationer. Vi ser en tysk ti-årig (statsobligation, red.) komme under nul pct., fordi investorerne bare vil have noget, der er sikkert. Ganske vist giver det ikke noget afkast, men det er de ligeglade med. De skal bare parkere et sikkert sted,« siger Ib Fredslund Madsen og tilføjer om den kommende uges tid:

»Det eneste, der er sikkert i denne uge, er, at udsvingene vil være høje, og nervøsiteten vil være høj. Jeg tror ikke nødvendigvis, at vi alle dage skal have minus på aktiemarkedet, for på et tidspunkt vil nogle nok sige, at vi har drevet det vidt nok.«

Han peger på, at der efterhånden er ekstremt stor forskel på, hvordan det europæiske aktiemarked har udviklet sig kontra det amerikanske aktiemarked i år. Derfor kan nogle begynde at samle de europæiske aktier op.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, vurderer, at det værste trods alt ligger bag os: »Jeg tror, at udsvingene har kulmineret. Et exit vil naturligvis få kurserne til at falde yderligere, da jeg tror, at der vil være en form for chokreaktion i aktiemarkedet på trods af, at det er faldet en fem til syv procent de seneste dage, da en sådan negativ ting stort set aldrig er lagt ind i forventningerne.«

Omvendt vurderer han, at aktierne vil stige betydeligt, såfremt briterne bliver i EU.

»Hvis briterne bliver i EU, vil det løfte aktiekurserne med fem til ti procent. Det er simpelthen, fordi det vil løfte aktierne tilbage og mere til, i forhold til hvor de var for fire dage siden,« siger Per Hansen.