Store kurssmæk til danske aktier

Nu gik det lige så godt. Hen over sommeren er de danske aktier steget pænt. Men i går nåede regnvejret til Københavns Fondsbørs, der sluttede pænt lavere

Efter flere gode dage med medvind og højt humør slog stemningen på Københavns Fondsbørs i går pludselig om til det meget negative og direkte depressive.

Prisen på flere af de store danske aktier blev således handlet stort ned. Værst gik udviklingen ud over de store A. P. Møller - Mærsk-aktier, Torm og Carlsberg, der alle faldt med over tre procent.

Men hele C20-indekset måtte også lide den tort at blive sendt ned under den magiske grænse på 500 efter et fald på tæt ved to procent - på bare en eneste dag.

Rederier i fald
Aktiehandler Morten Byrdal Christensen fra Jyske Bank siger hertil, at kurserne på rederiaktier især i Asien er faldet en del de sidste dage, uden det er smittet af på danske A. P. Møller - Mærsk og Torm.

De aktuelle kursfald finder sted i en tynd sommerhandel. Så det er næppe starten på en lægerevarende nedtur. Markedet træder vande midt i strømmen af regnskaber fra første halvår,« siger Morten Byrdal Christensen.

Chefrådgiver i Nordea Bank, Rasmus Køjborg, siger, at der ikke er nogen entydig og enkel grund til, at kurserne pludselig falder med stor hast ude og hjemme.

»Men de fleste kæder det sammen med, at oliepriserne fortsætter med at stige og nu er oppe over 77 dollar per tønde. Det er tæt på den tidligere top fra sidste sommer, der hed 78,4 dollar,« siger han.

Rasmus Køjborg tilføjer, at der fortsat også er nervøsitet for udviklingen i amerikansk økonomi, og hvordan den finansielle sektor i USA rammes af de aktuelle problemer med de såkaldte subprime-lån, der er mindre gode lån.