Storbritanniens økonomi har det bedre end ventet efter brexit

Den britiske økonomi har det bedre end ventet efter brexit.

Foto: ODD ANDERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storbritanniens økonomi voksede således med 0,5 pct. i tredje kvartal målt på væksten i bruttonationalproduktet, BNP, målt i forhold til andet kvartal. Det viser foreløbige tal for BNP-væksten, som er offentliggjort torsdag formiddag.

Ifølge Bloomberg var der ventet en vækst på 0,3 pct. i forhold til kvartalet før, og dermed var udviklingen bedre end frygtet. Det er første gang, at der er tal for et helt kvartal efter EU-afstemningen i juni.

Ser man på udviklingen over et år, var væksten på 2,3 pct. Det var også en positiv overraskelse, da økonomerne havde spået en stigning på 2,1 pct.

Selv om briterne stemte for at forlade EU-samarbejdet, er det endnu ikke ført ud i livet. Fra mange økonomer var der op til afstemningen ingen tvivl om, at det ville få negative konsekvenser, hvis briterne bliver tvunget ud af det indre marked.

Torsdagens tal betyder ifølge Danske Bank, at mange af de negative spådomme indtil videre er blevet sparket til hjørne.

»Selv om det er lavere, end hvad briterne ellers har været vant til, så er der tale om en ganske habil vækst, når man kigger ud i verden. Derfor er vores skrækscenarie om en markant økonomisk opbremsning i Storbritannien indtil videre gjort til skamme,« skriver senioranalytiker Mikael Olai Milhøj i en kommentar.

Mikael Olai Milhøj understreger dog, at der alligevel har været negative konsekvenser af brexit, da pund er blevet svækket med knap 15 pct. siden afstemningen. Det betyder, at briternes lønninger i praksis er faldet, da pengene ikke længere rækker helt så langt.

Den vurdering bakkes op af Dansk Industri, der også peger på, at svækkelsen har ramt danske virksomheder.

»Det kraftige fald i pundet gør det dyrere for briterne at købe varer fra udlandet. Og det er netop svækkelsen af pundet og importen, der i første omgang har ramt de danske eksportvirksomheder hårdt. Over det næste års tid vil vi samtidig opleve, at briternes efterspørgsel svækkes af lavere forbrugsvækst og nedgang i investeringerne,« siger chefanalytiker Allan Sørensen i en kommentar.

Det er endnu ikke helt afklaret, hvordan Storbritannien helt konkret skal træde ud af EU, og derfor er det svært at vurdere de langsigtede konsekvenser.

»På længere sigt hersker der stor tvivl om adgangen til det britiske marked. Står de uden for det indre marked, bliver adgangen ikke lige så god som nu,« siger Allan Sørensen.

/ritzau/FINANS