Storbritannien kan blive det nye Island

Det ser sort ud i Storbritannien. Statsgælden er vokset kraftigt, arbejdsløsheden stiger, pundet rasler ned og frygten for, at flere banker skal nationaliseres, tager til.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Skyerne trækker fortsat sammen over Storbritannien, og nu er de værste pessimister begyndt at tale om, at Storbritannien kan blive det nye Island.

Finanskrisen har ramt hårdt i Storbritannien, hvor en række banker allerede er blevet nationaliseret, og hvor arbejdsløshedstallene er steget i samme hastige takt, som pundet er faldet. Derfor forsøgte regeringen i mandags at hjælpe økonomien med en redningspakke, men forgæves.

I stedet er pundet ifølge BBC på en uge raslet ned med 4,5 procent mod euroen, og siden pundet var på sit stærkeste i november 2007, er det faldet hele 34 procent mod dollaren.

"Iceland-on-Thames"
Det har fået flere fremtrædende økonomer og analytikere til at frygte for at landets gældsproblemer vil vokse til det uoverskuelige. Will Hutton, leder af den anerkendte Work Foundation-tænketank, siger til BBC, at gældsproblemerne kan betyde, at Storbritannien må bede Den Internationale Valutafond om hjælp.

”Med det budgetunderskud vi nu kommer til at oparbejde begynder vi at ligne et ”Iceland- on- Thames,” siger han til BBC.

I forbindelse med mandagens redningspakke købte den britiske stat da også stort ind i banker - sådan som man også så det i Island, da krisen ramte.

Den britiske stat har i forvejen nationaliseret to banker, Norther Rock samt Bradford & Bingley, der måtte reddes af det offentliges midler, og nu omfatter ejerskabet også 70 procent af den kriseramte Royal Bank of Scotland.

Samtidig venter analytikere ifølge BBC, at det kun er et spørgsmål om tid, før regeringen må gribe og hjælpe den nødlidende bank Llloyds, der for nylig købte op hos HBOS.