Storbanker spår enden på inflationen – og den er faktisk allerede begyndt

Nogle af landets største banker vurderer, at inflationen allerede nu er på vej ned. Men de har visse forbehold.

Nykredit er et af landets største pengeinstitutter, og her vurderer cheføkonom Palle Sørensen, at inflationen vil falde allerede fra denne måned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den buldrende inflation har vist sig at være sværere at standse end som så.

På trods af historiske rentestigninger og tiltag fra myndighederne bød oktober på inflation på 11,4 procent, hvilket er en stigning på 0,3 procentpoint i forhold til september.

Det viser det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks fra Danmarks Statistik.

På samme tid steg inflationen i EU med 0,6 procentpoint til 11,5 procent.

Men alligevel spår flere af Danmarks største banker nu, at inflationstallet vil være faldet, når inflationen for november opgøres.

»Pilen peger nedad lige nu. Vi havde allerede forventet, at det ville være faldet i oktober, og buddet er stadig, at vi vil have faldende inflation fra denne måned,« siger cheføkonom Palle Sørensen fra Nykredit.

Den samme opfattelse har cheføkonom Niels Rønholt fra Jyske Bank.

»Vi forventer, at inflationen aftager allerede nu, men det bliver nok især fra januar. Vi ser, at de store prisstigninger er stoppet op, og der er flere tegn på, at inflationen er toppet,« siger han.

Også i Arbejdernes Landsbank vurderer man, at inflationen vil falde fra denne måned.

»Vi forventer, at inflationen har nået toppen og vil falde herfra, om end det langtfra står mejslet i sten. Vi har i den seneste tid set en række af faktorer, der begynder at trække inflationen ned,« sagde privatøkonom Brian Friis Helmer til Berlingske.

I  alle tre pengeinstitutter vurderes det, at det især er det faldende pres fra energipriser, der vil få inflationen til at mindskes.

»Energi- og elpriser er faldet markant den seneste tid, og det vil slå igennem i forbrugerpriserne. Det troede vi egentlig, at det allerede ville have gjort i oktober. Men det skete ikke alligevel,« siger Niels Rønholt.

Han peger på, at flere danskere end forventet har fastprisaftaler, og at de faldende priser ikke endnu er slået igennem på disse borgeres købekraft.

Det er også netop energipriserne, der bliver afgørende for, om inflationen kan fortsætte et potentielt fald gennem hele vinteren, vurderer Palle Sørensen.

»Det store spørgsmål er så, om vi får et skvulp hen over vintermånederne, hvis energipriserne kommer til at stige igen. Vi har også det seneste år lært, at det meget hurtigt kan gå den gale vej,« siger han.

Recession afgør renternes fremtid

På et mere strukturelt plan betyder renter en hel del for den økonomiske aktivitet. Når renten stiger, falder den økonomiske aktivitet, og det sænker efterspørgslen, hvilket gør det sværere for virksomheder at hæve priserne.

Netop af den grund har Den Europæiske Centralbank (ECB) flere gange i løbet af de seneste måneder hævet deres rente med historisk høje rentehop.

Derfor vurderer Palle Sørensen også, at det vil lægge en dæmper på inflationen over den kommende tid.

»Vi har løbende fået meget store rentestigninger, og vores forventning er flere stigninger ved de kommende ECB-møder. Det vil dæmpe inflationspresset, men det er et tiltag, der har lidt forsinkelse, så man ser det ikke lige med det samme,« siger han.

Både Det Økonomiske Råd og Nationalbanken forventer negativ vækst i 2023, også kaldet recession.

Og netop det er afgørende for, hvor langt rentestigningerne skal fortsætte med at komme ind i næste år.

»Recession vil også give et pres nedad på inflationen, og derfor kan centralbankerne også begynde at standse med at hæve renterne. Inden for de kommende måneder nærmer vi os et punkt, hvor nøgletallene bliver så dårlige, at man vil overveje, om rentehævelser er hensigtsmæssigt,« siger Niels Rønholt.

Alle tre økonomer understreger, at det er svært at forudsige, hvornår og hvorvidt inflationen præcis falder.

»Der er ingen garanti for, at energipriserne ikke pludselig stiger, eller i hvor høj grad virksomhederne er færdige med at sende deres stigende udgifter videre til forbrugerne. Det er ikke vores hovedscenarie, men man kan ikke udelukke de muligheder,« siger Niels Rønholt.