Storbank: Dankortet er snart fortid

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Erik Refner

Godmorgen,

Her har du dagens nyhedsoverblik. Vi skal til Vesterbro, hvor madmarkedet WestMarket er i krise. Vi starter dog med at gøre klar til at sige farvel til dankortet.

1
Jyske Bank tror dankortet er på vej i graven

I Jyske Bank gør direktør Peter Schleidt sig klar til, at dankortet inden længe kan være fortid. Kortet kommer til at tabe kampen til Mobilepay og Apple Pay, siger han i et interview med Børsen.

»Vi er i tvivl om dankortets fremtid,« siger Peter Schleidt, der er direktør med ansvar for udvikling i Jyske Bank.

Siden 1983 har danskerne kunnet anvende det nationale plastickort, men tiden er efterhånden ved at løbe fra det. Med en betalingsapp på telefonen som Mobilepay eller Apple Pay kombineret med et internationalt betalingskort, er der egentlig ikke den store grund til at have et dankort, mener Jyske Bank-direktøren.

»Markedet er i en rivende udvikling, hvor man f.eks. kan betale med Apple Pay fra sit ur, og der er et væld af udvikling på vej fra både Visa og Mastercard. Vi ser ikke den samme udvikling i dankortet,« siger Peter Schleidt.

Dankortejeren Nets er dog ikke klar til at opgive sin guldkalv endnu.

»Jeg er sikker på, at vi også har et stærkt dankort også i 2025,« siger Jeppe Juul-Andersen, dankortdirektør hos Nets.

Business anbefaler:

2
Problemer i WestMarket: »Vi lukker, hvis det ikke bliver bedre«

Madmarkedet WestMarket på Vesterbro har haft svært ved at tiltrække kunder, siden det åbnede i begyndelsen af året. Direktøren præsenterede for et par måneder siden en stor redningsplan, men problemerne består.

I passagen mellem Matthæusgade og Vesterbrogade er der stadig mange nedrullede metalgitre.

»Der er ikke kunder nok i butikken, og omsætningen er faldet fra flere hundrede tusind kroner om måneden, da vi åbnede, til nu at ligge på et par tusind kroner om dagen,« lyder meldingen fra en af stadeholderne, som ønsker at være anonym.

Det er ikke kun i hans butik, at kasseapparatet nærmest er tomt. De tre ejere bag butikken Fish & Lobster havde eksempelvis ti stande, da WestMarket slog dørene op i februar, men i dag er de nede på fire.

Det er salget, der er problemet, men årsagen til det placerer en af butiksejerne hos West­Markets ledelse, der ifølge ham har ført stadeholderne bag lyset med løfter, den ikke kunne holde.

I dag er der tomt i 26 ud af godt 60 butikker i WestMarket, oplyser ledelsen i en e-mail til Berlingske. Men det går den rigtige vej, fastholder ledelsen.

»Den fremgang er vi ikke kommet sovende til. Så det går fremad, og den positive udvikling i antallet af gæster skulle meget gerne betyde en øget omsætning i staderne,« siger direktør Steen Jensen.

Læs mere her.

3
Piloters oprør øger presset på Ryanair

Det hele begyndte med koks i vagtplanen i september. Ryanair kunne ikke få piloternes ferie til at hænge sammen og måtte aflyse tusindvis af fly. For at stoppe den slags problemer har ledelsen i Ryanair tilbudt piloterne mere i løn, for at de til gengæld skulle være mere fleksible og have mindre råderet over deres egen ferieplanlægning.

Men nu har mange Ryanair-piloter fået nok.

Både pilotforeninger i Sverige og Irland har uafhængigt skrevet til direktøren Michael O'Leary og opfordret til at forhandle om bedre faglige vilkår. Med store fagforeninger i ryggen kræver de, at Ryanair tager deres krav seriøst.

Du kan læse mere i Berlingske Business (kræver abonnement)

4
Trump dropper kendt hotel i New York

Donald Trumps firma, The Trump Organization, ønsker ikke længere at drive det kendte Trump SoHo hotel i New York. Det skriver Financial Times. Trump-familien har ellers drevet hotellet i mere end et årti.

Det bliver i stedet et californisk ejendomsselskab, der skal drive hotellet på Manhattan.

Siden Donald Trump blev amerikansk præsident har The Trump Organization i en række tilfælde valgt at sløjfe investeringer eller ejerskab for at undgå interessekonflikter. Men i New York kan Trump-familien også have en økonomisk interesse i at komme af med hotellet. Antallet af gæster er faldet drastisk, efter at Trump satte sig i præsidentembedet, og hotelrestauranten har været tvunget til at lukket, skriver Financial Times.

Det skal investorerne holde øje med

Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, har noteret sig tre ting, som investorerne bør bide mærke i i dag:

  • PMI fra Tyskland, Frankrig og Eurozonen bliver nøgletalsmæssigt dagens fokus
  • FED minutes - referatet fra det amerikanske centralbankmøde i november - viste på den ene side bekymring for lav kerneinflation, på den anden side udsigt til en amerikansk renteforhøjelse i december. Efter FED minutes blev dollaren svækket, hvilket kan tage lidt af de europæiske investorers gode aktiehumør.
  • Royal Unibrew aflagde i går efter lukketid et regnskab, som næppe får investorerne helt op at ringe. Bundlinjen står stille. Spørgsmålet er om der var procenter nok i tallene til at tilfredsstille investorerne?

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder fortsætter overvejende de gode takter for tredje dag i træk med udsigten til, at der formentlig kommer en rentestigning fra Federal Reserve. Undtagelsen var de japanske aktiemarkeder, der var lukkede på grund af en national helligdag.

  • Hongkongs Hang Seng pct.+0,1 pct.
  • China CSI 300: -1,5 pct.

  • Taiwan Taiex: +0,3 pct.

  • Indiens BSE Sensex: +0,1 pct.