Storbank advarer: Gældskrisen kan indhente Danmark

En af de helt tunge sværvægtere i den amerikanske finanssektor ser på dansk økonomi med skeptiske øjne. En ny global nedtur kan sende Danmark i en ond spiral.

Spørger man den amerikanske storbank Citi om økonomien, så blæser der mørke skyer mod Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Danmarks image som en af EUs økonomiske duksedrenge har lidt et knæk. Den amerikanske storbank Citi advarer nu om, at Danmark på længere sigt kan blive fanget i den europæiske gældskrise, skriver Børsen.

De hårde ord falder i en ny rapport fra Citi, Heri fremgår det, at Danmark er under et stigende økonomisk pres, og at det skyldes landets lave vækst, dårlig konkurrenceevne, boligejernes høje gæld og et boligmarked, der nærmest er gået i stå.

Den kombination mener Citi kan vise sig at være en giftig cocktail. Og derfor mener storbanken ikke at Danmark kan være sikker på at være styret fri af den europæiske gældskrise, når man kigger på økonomien på lang sigt. Citi peger på, at Danmark vil stå i en ”sårbar” situation, når det ikke magter at føre en ekspansiv mere.

”På den anden side af 2012, hvor den nuværende finanspolitiske stimulans løber ud, ser vi en mulighed for, at Danmark falder tilbage lav-vækstfælden,” skriver storbanken og understreger, at en ny stor global nedtur vil kunne afsløre denne sårbarhed.

Analysen er en af de første kritiske internationale analyser af dansk økonomi i flere år, skriver Børsen. Den får dog ikke umiddelbart opbakning fra anden hånd.

En anden udenlandsk analytiker er valutastrateg Kit Juckes fra den franske storbank Societe General. Juckes mener, at der er en række lande, som er tættere på at køre fast end Danmark.

”Jeg er ikke bekymret, og jeg er i hvert fald langt mindre bekymret for Danmark end for eksempel Storbritannien. Danmark ligger ikke højt på listen over mine bekymringer,” siger Societe General-økonomen.

I Banken SEB er vurderingen da også, at Citi skyder ved siden af, når det kommer til Danmarks evne til at modstå krisepresset. Banken peger bl.a. på, at Danmarks offentlige gæld er mindre end nabolandenes, og at det ind til videre er lykkedes at fastholde det mærkbare overskud på betalingsbalancen. Det er to gode kort at have på hånden.