Stor usikkerhed om offentlige finanser

Det er langt vanskeligere end normalt at komme med et godt bud på, hvordan de offentlige finanser vil udvikle sig til næste år. De kan både overraske og skuffe stort.

».. I år og til næste år er usikkerheden ekstraordinær stor på grund af reglerne for beskatning af kapitalpensioner.« siger økonomi professor Torben M. Andersen, der også er tidligere overvismand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
De skøn, som regeringen senere på måneden lægger frem for saldoen på de offentlige finanser i 2014, er for tiden forbundet med ekstra stor usikkerhed. Derfor skal de kommende bud fra regeringen på, hvor stort et underskud der kommer til næste år, tages med alle tænkelige forbehold.

Det er i forbindelse med udspillet til næste års finanslov, at regeringen også fremlægger et bud på, hvor stort et underskud der ventes næste år. De seneste nye skøn, som er fra maj i år, taler om et underskud på 31 milliarder kroner på de samlede offentlige finanser til næste år.

Saldoen på de offentlige finanser er selv under mere normale omstændigheder uhyre vanskelige at forudse, fordi de påvirkes af mange uforudsigelige ting, så som skatten på pensionsafkast og prisen på olie og gas fra Nordsøen.

»Men i år og til næste år er usikkerheden ekstraordinær stor på grund af reglerne for beskatning af kapitalpensioner. Vi har ikke erfaringsgrundlag at bygge skønnene på,« siger professor Torben M. Andersen, der også er tidligere overvismand.

Danskerne har i år og til næste år mulighed for at betale skatten på deres kapitalpensioner her og nu. Det vil udløse en mindre rabat.

»Det kan indbringe helt op mod 150 milliarder kroner, hvis alle gør brug af denne mulighed og rummer dermed en meget stor usikkerhedsfaktor for, hvordan de offentlige finanser vil udvikle sig,« siger cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian.

Cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea siger af samme grund, at et overskud på den offentlige saldo ikke helt kan udelukkes til næste år.

Regeringen har forsigtigt anslået, at indtægterne fra kapitalpensioner i 2013 og 2014 bliver på 20 milliarder kroner i begge år, men den indtægt kan godt gå hen at blive langt større især til næste år, hvis der for alvor kommer gang i omlægningen af disse pensioner.

Der er også usikkerhed om, hvorvidt krisen langt om længe vil slippe sit tag i dansk økonomi, og det kan også få meget stor betydning for de offentlige finanser. Begynder væksten således at sætte farten op, fordi forbruget stiger, og beskæftigelsen vokser, vil det sende mange milliarder kroner ekstra ned i statskassen og samtidig reducere udgifter til ledige, sådan at underskuddet bliver mindre end skønnet.

Chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit peger også på, at der gennem nogen tid har været en ret gunstig udvikling på aktiemarkedet, hvilket kan få indtægterne fra den særlige PAL-skat til at overraske positivt i år.

»Om, det gentager sig til næste år, ved vi ikke, men regeringen har systematisk og tidligere undervurderet indtægterne fra PAL-skatten,« siger Tore Stramer.Begynder renten at stige, sådan som mange økonomer forudser, vil det omvendt få kursen på obligationer til at falde og reducere indtægterne fra PAL-skatten. En rentestigning på bare 0,5 procentpoint vil sænke indtægterne fra PAL-skatten med så meget som 15 milliarder kroner, har regeringen selv vurderet i sin seneste Økonomiske Redegørelse.