Stor uenighed om tidspunkt for amerikansk rentenormalisering

Der var stor uenighed om, hvornår den første renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, skal finde sted på det seneste møde i bankens pengepolitiske komite.

Foto: JEWEL SAMAD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var stor uenighed om, hvornår den første renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, skal finde sted på det seneste møde i bankens pengepolitiske komite. Det fremgår af referatet fra mødet i Federal Open Market Committee 17. og 18. marts.

Mødet blev holdt, inden de seneste svage data for beskæftigelsen ramte markedet i fredags.

Flere medlemmer vurderede, at de økonomiske data og udsigterne for økonomien sandsynligvis motiverer en begyndende normalisering af renten på mødet i juni, mens andre FOMC-nedlemmer argumenterede for, at faldet i energipriserne og den stærkere dollar vil fortsætte med at holde inflationen nede, hvilket peger på, at en renteforhøjelse først skal finde sted senere på året.

Dertil kom enkelte medlemmers vurdering af, at økonomien sandsynligvis ikke vil være klar til en strammere politik før en gang i 2016.

I forbindelse med mødet i marts sagde den amerikanske centralbank, at en renteforhøjelse først er aktuel, når arbejdsmarkedet er blevet styrket yderligere, og at sikkerheden for, at inflationen er på vej mod målet på 2 pct., er høj.

Protokollen giver indikationer om, hvad der ville få FOMC til at være sikre på, at udviklingen i økonomien er på rette spor:

- Fortsat forbedring på arbejdsmarkedet, en stabilisering af energipriserne og en dollarkurs, som flader ud, er alle faktorer, som støtter en øget tillid til, at inflationen peger op, fremgår det af referatet.

På mødet i marts meldte FOMC om "stærk" stigning i beskæftigelsen og et "yderligere forbedret" arbejdsmarked, selv om væksten "aftog noget."

Efter mødet har statistikken vist en opbremsning i økonomien, hvilket fra flere sider tilskrives det usædvanligt hårde vintervejr, svage globale markeder uden for USA og en afmatning i de energirelaterede investeringer.

Uanset hvornår en normalisering af renteniveauet skydes i gang, forventer flere medlemmer et gradvist afdæmpet stramningstempo, fremgår det af protokollen.