Stor stigning i hvidvaskefterretninger kan hente millioner til statskassen

Skattestyrelsen modtog i første halvår af 2018 flere hvidvaskefterretninger fra Bagmandspolitiet end i hele 2017. Skatteministeren glæder sig over, at hvidvaskreglerne begynder at virke efter hensigten.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) mener, at det stigende antal hvidvaskefterretninger er resultatet af en strammere lovgivning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

I første halvår af 2018 modtog Skattestyrelsen 1.120 hvidvaskefterretninger fra Bagmandspolitiet.

Det er flere end i hele 2017, hvor Bagmandspolitiet – Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – kom med 1.052 efterretninger. Dermed begynder den øgede opmærksomhed på hvidvask at vise sin effekt, mener skatteminister Karsten Lauritzen (V):

»Det er et udtryk for, at de nye hvidvaskregler er trådt i kraft, og at der nu bliver indberettet og administreret efter det. Det siger noget om udfordringen på hvidvaskområdet, men nu begynder reglerne at virke efter hensigten,« siger han.

EU har vedtaget en række nye hvidvaskregler, som der er blevet gennemført i Danmark. De tæller blandt andet øgede krav til indberetninger fra bankernes side.

»Jeg havde forventet en stigning i lyset af, at vi har mandet os op i Skattestyrelsen, og der er kommet nye regler for, hvornår man skal indberette,« siger skatteministeren.

Skattestyrelsen har afgjort 426 af sagerne, som de har modtaget i første halvår af 2018.

Det kan resultere i 223 mio. kr. til den danske statskasse, hvis det lykkes Skattestyrelsen at inddrage pengene.

Morten Niels Jakobsen

»Det viser, at hvidvask har flere dimensioner, og at skattedimensionen er et ikke uvæsentligt element, når det gælder bekæmpelsen af hvidvask i Danmark.«


Ingen entydig type sager

Hvorvidt alle pengene lander i den danske statskasse, er umuligt at sige, fortæller Steen Bechmann Jacobsen, der er direktør for Særlig Kontrol i Skattestyrelsen. De 223 mio. kr. betegnes som »potentielt provenu«, som er beløbet, Skattestyrelsen har udskrevet regninger for.

Ligeledes er der ikke noget entydigt billede af sagerne, som ender hos Skattestyrelsen.

»Når vi modtager sagerne, er det typisk, fordi der ikke er noget efterforskningsmæssigt indtryk af, at der er tale om en straffesag. Men måske kan vi se nogle udløbere af noget, der eksempelvis kan være forbundet med kædesvig,« siger han.

De mange hvidvaskefterretninger er derfor af meget forskellig karakter.

»Det er svært at sige, hvad der er typisk, for det kan være alt fra nogen, der ikke har registreret deres virksomhed ordentligt, til beløb, der ikke er selvangivet. Det handler om, hvordan nogle penge har fundet vej til en konto på et eller andet tidspunkt,« siger Steen Bechmann Jacobsen.

Bagmandspolitiet: Hvidvask har flere dimensioner

Chefen for Bagmandspolitiet, statsadvokat Morten Niels Jakobsen, peger på, at SØIK i de senere år har fulgt udviklingen i efterretningerne tæt.

»Vi har sammen med Skattestyrelsen og Skat i nogle år haft et fælles fokus på området, fordi det er vigtigt, at der kommer et resultat ud af de anstrengelser, som bankerne gør for at indberette mistænkelige transaktioner,« siger han.

Han fortæller, at stigningen kommer nu, fordi de i højere grad nyttiggører tallene i forhold til bekæmpelse af skattekriminalitet. Han forudser ligeledes, at det højere antal efterretninger vil fortsætte, men tør ikke forudsige, om det vil stige yderligere.

»Vi er meget opmærksomme på tendenser og udviklingstræk i vores datamateriale, som kommer ind både fra Skat og fra andre ting,« siger Morten Niels Jakobsen og tilføjer:

»Det viser, at hvidvask har flere dimensioner, og at skattedimensionen er et ikke uvæsentligt element, når det gælder bekæmpelsen af hvidvask i Danmark.«

Skatteminister: Det er en prioriteret opgave

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) fortæller, at de nu arbejder på at få de potentielt 223 mio. kr. hjem til den danske statskasse.

»Vi har puttet mange penge i at genopbygge vores skatteforvaltning, og derfor begynder det nu stille og roligt at fungere mere effektivt end tidligere. Og en af de opgaver, der har fået mere på fokus, er netop efterretningerne om hvidvask på grund af lovgivningen,« siger skatteministeren.

Til spørgsmålet om man tidligere har forsømt opgaven om efterretningerne, er skatteministeren ikke afvisende, da »Skat gennem en længere årrække har været nødlidende ressourcemæssigt«.

»Det kan være udslagsgivende, at man ikke har haft nok fokus på den her opgave, men qua de politiske aftaler, vi har lavet for skattely, og de mange milliarder, vi investerer i genopbygning, så er det blevet en prioriteret opgave,« siger han.