Stor stigning i forældrekøb

Manglen på studieboliger får antallet af forældrekøb til at sætte rekord.

Læs mere
Fold sammen

Den store mangel på boliger til studerende og en lav rente på boliglån har betydet, at antallet af forældrekøb i år er rekordhøjt. Det viser en opgørelse, som Home har lavet for metroxpress.

I årets første syv måneder blev der således solgt 7,4 procent flere lejligheder som forældrekøb sammenlignet med samme periode sidste år. Siden 2011 er der sket en stigning på 56 procent.

»Det er rekord i løbet af de seneste fem år. Vi har aldrig set så mange forældrekøb, som vi ser i øjeblikket. Vi ser en lavere rente og en øget aktivitet på boligmarkedet, og der er forældrekøbene fulgt med,« siger relationschef Mads Ellegaard fra Home, hvor der er ekstra tryk på bolighandlerne op til studiestart:

»August er vores højsæsonen for forældrekøb. Men ellers spreder forældrekøbene sig jævnt over hele året.«

Det stigende antal forældrekøb genkender man hos Nykredit, hvor forældrekøb udgør cirka 25 procent af alle lejlighedssalg. Handlerne foregår på alle tider af året, forklarer Kim Pauli, pressechef hos Nybolig, der i år har oplevet en ny tendens til, at forældre køber boligerne i overordentlig god tid:

»Vi har oplevet forældre, som har købt lejlighed, selv om deres børn er forholdsvis små. De vil så leje ud, indtil børnene bliver gamle nok til at flytte ind i dem. De køber dem flere år i forvejen, så de er sikre på, at deres børn har en studiebolig, når de engang kommer så langt.«

I 2014 blev der solgt cirka 2.500 ejerlejligheder som forældrekøb på landsplan. Den gennemsnitlige kontantpris for forældrekøbte lejligheder ligger højest på Frederiksberg med 2.381.450 kroner, mens København kommer ind på andenpladsen med 2.096.915 kroner. Herefter følger Aarhus med 1.787.139 kroner, Aalborg med 1.293.692 kroner og Odense med 1.107.480 kroner.

BNB