Stor rentestigning i Norge – kronen stiger

Norges Bank har torsdag sat renten op med et halvt procentpoint for at komme den høje inflation til livs.

Norges Bank hæver renten med et halvt procentpoint igen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inflationen er alt for høj de fleste steder – også i Norge.

Derfor har landets centralbank, Norges Bank, torsdag formiddag sat renten op med 0,50 procentpoint til 1,75 procent. Det er anden gang i træk, at centralbanken sætter renten op med et halvt procentpoint, en rentestigning der ellers ikke har været brugt i Norge i 20 år.

»Der er behov for en klart højere rente for at dæmpe presset på norsk økonomi og få inflationen ned mod målet,« siger centralbankchef Ida Wolden Bache i forbindelse med renteforhøjelsen.

Norges Bank var en af de første centralbanker til at sætte renterne op, da det i efteråret sidste år begyndte at stå klart, at den højere inflation var kommet for at blive. I juli steg norsk inflation til 6,8 procent – det højeste niveau siden 1988 – hvilket var højere end centralbankens egne forventninger og langt over målet på to procent. I Danmark ramte inflationen i juli 8,7 procent.

»Der er tydelige tegn på overophedning af økonomien. Inflationen er ikke så høj som i Danmark, men det skyldes blandt andet, at der er et loft på de norske forbrugeres elpriser. Det underliggende prispres i økonomien er højt og arbejdsmarkedet er meget stramt i Norge,« skriver Bjørn Tangaa Sillemann, senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

»De heftige stramninger af pengepolitikken skyldes nok, at Norges Bank er blevet nervøse for, at økonomien overopheder, og inflationsforventningerne stiger til et for højt niveau. Hvis først det sker, kan det blive en smertefuld proces at få inflationen ned til to procent igen. Store rentestigninger har i sagens natur en større effekt på økonomien end små rentestigninger, og 0,50 procentpoint kan altså mærkes hos boligejerne, som er finansieret med kortforrentede lån. Det gør boligmarkedet til noget af en joker i Norge,« tilføjer han.

Selvom finansmarkedet havde forventet den store rentestigning, har dagens beslutningen stadig sendt den norske krone i vejret. Én norsk krone koster nu 75,47 øre, hvor den inden rentemødet kostede 75,02 øre.