Stor nedjustering af dansk økonomi fra vismænd

Væksten i den danske økonomi bliver betydeligt mindre i år, end de økonomiske vismænd tidligere har vurderet.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De økonomiske vismænd kommer i deres nye analyse af dansk økonomi med en markant nedjustering af skønnene for BNP-væksten i 2014. Men de har fortsat et positivt syn på udviklingen i beskæftigelsen.

Forventningen til BNP-væksten i 2014 bliver justeret ned i efterårets vismandsrapport til 0,5 pct. I foråret var vurderingen til væksten helt oppe på 1,5 pct.

Regeringen har i sin seneste Økonomisk Redegørelse forudsagt en vækst i år herhjemme på 1,4 procent, men dog varslet en nedjustering til december.

Flere andre banker med videre har også nedjusteret væksten herhjemme til et niveau tæt på 0,5 procent.

Bag nedjusteringen fra vismændene ligger en svag udvikling i den indenlandske efterspørgsel og eksporten i første halvår og en forøget usikkerhed om den internationale situation."Den underliggende udvikling i dansk økonomi er dog bedre, end nedjusteringen af skønnet for BNP-væksten giver indtryk af," fremhæver vismændene.

Væksten i de private byerhverv, som står for størstedelen af den private beskæftigelse, nedjusteres kun lidt, og der er fortsat udsigt til fremgang i beskæftigelsen.

Formandsskabet for Det Økonomiske Råd, der populært kaldes for vismændene, vurderer, at en grundlæggende sund økonomi i de danske husstande og virksomheder giver basis for fremgang. I 2015 ventes væksten at blive omkring 1,5 pct., og i 2016 ventes økonomien at tage yderligere fart med en stigning i BNP på ca. 2,5 pct.

Beskæftigelsen ventes at stige med omkring 70.000 personer i perioden 2014-16, heraf knap 60.000 i den private sektor.

Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen siger hertil, at nedjusteringen af den forventede BNP-vækst i 2014 giver et overdrevet billede af, hvor meget konjunktursituationen er forværret.

"Grundlæggende er der en positiv udvikling i beskæftigelsen. Vi vurderer, at husholdninger og virksomheder har det økonomiske fundament, der kan danne grundlag for fremgang i dansk økonomi,” siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.