Støttekroner skal rulle hurtigere

Det syddanske vækst- forum vil støtte 17 projekter med 96 mio. kr. Tidligere ansøgere utilfredse med langsom sagsbehandling.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regionale erhvervsudviklingsprojekter har hidtil været i venteposition i månedsvis, mens Erhvervs- og Byggestyrelsen har tygget på, om det var i konflikt med reglerne om statsstøtte at give EU-penge og regionale midler til dem. Men nu lysner det.

»Vi har haft flere møder med Erhvervs- og Byggestyrelsen og er blevet enige om nye procedurer og et fælles it-system, som både vil gøre det hele nemmere og skabe øget klarhed om reglerne for tildeling af støtte,« siger direktør for Regional Udvikling i Region Syddanmark Mikkel Hemmingsen.

På mødet i det syddanske vækstforum i Sønderborg i denne uge blev 17 projekter indstillet til en samlet støtte på 96 mio. kr. De vil blive behandlet på Regionsrådets møde 31. marts, og derefter udestår godkendelsen i Erhvervs- og Byggestyrelsen.

»Mange af de hidtidige ansøgere har følt, at behandlingen er gået lidt for langsom. Det er mit indtryk, at den har taget måneder, i nogle tilfælde op til et halvt år. Projekterne er vigtige, for det gennem dem, vi kan lave satsninger for at styrke erhvervsudviklingen. Syddanmark er kendetegnet af mange små og mellemstore virksomheder, der ikke har den samme adgang til forskning og innovation som større virksomheder,« siger Mikkel Hemmingsen.

Fynsk gartneriprojektRegion Syddanmark havde i fjor 80 mio. kr. at dele ud til regional erhvervsudvikling, og summen ved dette års fire runder er vokset til 95 mio. kr. Hertil kommer 104 mio. kr. fra EU's regionalfond og socialfond, idet finansieringen af projekterne typisk er sammensat af både regionale og EU-midler.

Størst støtte er i denne omgang indstillet til et projekt drevet af AgroTech A/S - Instituttet for Jordbrugs- og Fødevareinnovation, der i samarbejde med blandt andre Syddansk Universitet vil etablere et forsøgsanlæg på et fynsk gartneri med henblik på at teste nye teknologier til at reducere energiforbruget i væksthuse.

De danske gartnerier producerer årligt for over tre mia. kr., og over halvdelen af produktionen ligger i Region Syddanmark. Projektet, der for eksempel opererer med lysdioder som lyskilde, er indstillet til 20 mio. kr. i støtte.

Et projekt med titlen Viden til Vækst, et samarbejde mellem blandt andre Syddansk Universitet og Sønderborg Kommune om brobygning mellem studerende og virksomheder, kan formentlig se frem til ti mio. kr. i støtte.