Støtte på vej til danske virksomheder

Der kan være milliarder af skattekroner på vej til danske virksomheder, der lider under finanskrisen.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Nye EU-regler gør det muligt for medlemslandene at støtte kriseramte virksomheder med op til 3,7 mio. kr. - og det kan Danmark blive tvunget til at gøre, mener både en EU-ekspert og flere partier på Christianborg, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

"Mange EU-lande har allerede sagt, at de vil give statsstøtte. Og det vil brede sig. Derfor må politikerne herhjemme gøre sig klart, at støtte kan blive nødvendigt, hvis man vil sikre danske virksomheder en jævn spilleplade at konkurrere på. Ellers taber de markedsandele," siger Peter Vesterdorf, ekspert i EU-ret og kontorchef i Håndværksrådet.

Han vurderer, at der kan blive tale om at stort milliardbeløb i støtte. Hvis bare 1.000 danske virksomheder skal have nødhjælp i stil med den, EU åbner for, vil det koste statskassen små fire mia. kr.

De lempede regler for statsstøtte er EU-kommissionens reaktion på den krise, der har ramt erhvervslivet i form af stramme kreditvilkår og faldende forbrug, hvilket har udløst konkurser og fyringsrunder over hele EU.

Som at tisse i bukserne
På Christianborg åbner partier for, at danske virksomheder kan få en økonomisk saltvandsindsprøjtning. Ifølge Socialdemokraterne og SF skal det dog fortrinsvis ske ved at støtte virksomheder inden for f.eks. miljø- og energiteknologi:

"Vi vil gerne bruge mange milliarder på direkte støtte - for nettoudgiften bliver næppe særlig stor, når man modregner de job, vi sikrer," siger erhvervsordfører Orla Hav (S).

Dansk Folkeparti kalder direkte statsstøtte "forældet", men EU-ordfører Morten Messerschmidt mener, at Danmark kan blive presset til at bruge det:

Ifølge økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) har regeringen ikke konkrete planer om at indføre statsstøtte, men alligevel undstreger hun følgende:

"Det kan skade dansk erhvervsliv, hvis der er uens vilkår i EU i forhold til statsstøtte. Selvom dansk økonomi står bedre rustet til den nuværende situation end mange andre, så er en konkurrence blandt statskasser altid usund, og det vil vi følge meget tæt," siger Lene Espersen.

Kun Venstres erhvervsordfører, Jacob Jensen, afviser blankt at udskrive checks til danske virksomheder: "Det vil kun give en kortsigtet gevinst, og det svarer til at tisse i bukserne for at holde varmen."