Støt nu op om Margrethe V., kære virksomheder!

Det kan kun være en fordel for en lille åben økonomi som den danske, at EUs aldeles uimponerede og skrappe konkurrencekommissær bliver formand for EU-Kommissionen.

Foto 1
Dansk erhvervsliv gør sig selv en tjeneste ved at bakke op om konkurrencekommissær Margrethe Vestager som ny formand for EU-Kommissionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephanie Lecocq/AFP/Ritzau Scanpix

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har omsider meldt sin støtte til, at Danmarks EU-kommissær rykker op som formand for Kommissionen. Han har nølet længe, men endelig meldte han ud. Nu mangler vi bare at høre Mette Frederiksen – og hvor er dansk erhvervslivs stemme?

Internationalt er Margrethe Vestager blevet fejret som en af verdens mest indflydelsesrige personer, fordi hun har taget opgøret med en stribe store tech-virksomheder, hvilket ingen mand har turdet. Det indflydelsesrige magasin The Economist har kaldt hende for den vestlige verdens mest magtfulde trustbuster, og Wall Street Journal har omtalt hende som kvinden, der regerer over USAs tech-giganter. Selv USAs præsident, Donald Trump, har lagt mærke til »your tax lady« – omend ikke for det gode set med hans briller.

Uvurderligt formandskab

De udenlandske medier elsker historien om danskeren, der strikker og bager i sin fritid, men ikke lader sig skræmme, imponere eller presse, når verdens mest magtfulde og ombejlede topchefer som Apples Tim Cook og Googles Sundar Pichai lander i Bruxelles i deres private jet for at forhandle med konkurrencekommissæren. Margrethe Vestager har selv fortalt, at hun er meget bevidst om, at hun ikke er magten, men at hun blot – respektfuldt – forvalter den på vegne af 500 millioner europæere.

Værdien for Danmark af en verdenskendt dansker på formandstaburetten kan næppe opgøres i penge. Dansk erhvervsliv består hovedsageligt af små og mellemstore virksomheder, som kun kan have en interesse i, at konkurrencen i EU fungerer så godt som overhovedet muligt, og at globale koncerner ikke unddrager sig skat. Bliver Vestager formand, er hun jo selvfølglig ikke længere konkurrencekommissær, men hendes grundindstilling og fokus på fri konkurrence vil være den samme, og som formand har hun indflydelse på alle områder.

En folkelig kommissær

Margrethe Vestagers måske vigtigste bedrift er, at hun demonstrerer for folkepartister og venstrefløjen, som tror – af og til måske med god grund – at embedsmænd og politikere i Bruxelles overvejende er storkapitalens tjenere. Det er lykkedes hende at gøre posten som konkurrencekommissær folkelig, når hun undersøger IKEA for skatteunddragelse, udskriver skatteregninger til Apple på milliarder og angriber McDonald’s for at betale nul i skat. Altsammen en tydelig og letforståelig demonstration af, hvorfor det er godt at have et stort og stærkt EU.

De fleste af Danmarks tidligere kommissærers bedrifter er for længst gået i glemmebogen. Hvem husker Ritt Bjerregaard for andet end Kommissærens dagbog? Hvilket aftryk har de efterladt sig? Connie Hedegaard husker vi måske som klimakommissær, fra før klimaet rigtigt blev moderne. Men ellers er kun Henning Christophersen, der var kommissær for økonomi og finans og næstformand i EU-Kommissionen, i Vestagers vægtklasse.

Opbakning fra danske virksomheder til Margrethe Vestager afgør naturligvis ikke formandsvalget. Men hvis Mette Frederiksen (S) bliver statsminister, vil det gøre det lidt sværere for hende at lade partihensyn gå forud for hensyn til Europas fremtid og blive fristet til vælge en ny kommissær fra egne rækker.