Største lønstigninger i syv år: Er du med til lønfesten?

Flere penge i lønposen. Lønnen voksede med 2,3 pct. i 3. kvartal. Nykredit fremhæver, at vi skal tilbage til 2010 for at se lønstigninger på samme niveau som nu. Men der er stadig ingen stor lønfest i forhold til det, vi tidligere har set.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opsvinget har ramt dansk økonomi, og det kan de danske familier nu også for alvor mærke på deres bankbøger. I 3. kvartal steg lønnen med 2,3 pct. Desværre er inflationen også på vej op.

Det er Dansk Arbejdsgiverforening, der onsdag har offentliggjort tallene for lønnen. I 2. kvartal steg lønnen med 2,4 pct., så der er tale om en lidt mindre stigning, men Nykredit fremhæver, at vi skal flere år tilbage for at se de lønstigninger, vi ser nu.

»En lønstigningstakst på 2,3 pct. må bestemt siges at være ganske pæn, vi skal således helt tilbage til starten af 2010 for at finde en højere lønvækst. Lønvæksten skyder dermed også den højeste fart  isyv år,« siger cheføkonom i Nykredit, Tore Stramer.2Det skal i bund og grund ses i lyset af at dansk økonomi nu er inde i en moderat højkonjunktur, hvor særligt arbejdsmarkedet fører an. Lønmodtagerne har slet og ret bedre kort på hånden når lønnen skal forhandles i hus, og virksomhederne har samtidig mere at rutte med end tidligere. Det giver mere lønvækst,« siger Tore Stramer.

Jyske Bank bemærker, at der er langt til de lønstigninger på over fire pct, vi så i 2007 og 2008.

»Dermed står vi fortsat i en situation, hvor økonomisk fremgang og opsving ikke for alvor giver højere lønstigninger. Det samme ser vi som bekendt i store dele af den vestlige verden. Netop mangel på tiltagende lønstigninger i USA er et af de helt store temaer i den globale økonomi og på de finansielle markeder,« siger Niels Rønholt.

»Det er fortsat klart vores vurdering, at det først og fremmest er globaliseringen og den stigende globale konkurrence, der holder lønstigningerne nede. Virksomhederne har svært ved at sætte priserne op i en hård konkurrencesituation, og derfor er det også svært at hæve lønstigningerne. Samtidig giver arbejdskraft fra lavtlønslande et tryk nedad på lønningerne,« siger Niels Rønholt.

Cheføkonom i Danske Erhverv, Steen Bocian, bemærer, at inflationen også er på vej op. Det betyder, at trods den lidt højere løn vokser reallønnen mindre end tidligere.

»Reallønsvæksten blev på 0,8 pct. i 3. kvartal, hvilket er lidt lavere end det historiske gennemsnit. Den lidt lavere reallønsvækst kan være en del af forklaringen på, hvorfor det private forbrug ikke just sprudlede i 3. kvartal«, siger Steen Bocian.

»Når det er sagt, så er de privatøkonomiske forudsætninger for fremgang i det private forbrug fortsat til stede. Reallønnen stiger trods alt pænt, beskæftigelsen stiger, renterne er historisk lave, og huspriserne stiger. Vi forventer derfor også fornyet fremgang i det private forbrug i 4. kvartal,« siger Steen Bocian.

Cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, er enig.

»Den lavere vækst i reallønnen betyder, at forbrugerne ikke oplever samme fremgang i købekraften som tidligere. Det vil alt andet lige dæmpe væksten i privatforbruget. Men på den anden side betyder stigende beskæftigelse og huspriser, at der er medvind til forbruget på andre områder, og vi regner med, at det stadig vil være en vigtig vækstmotor i den kommende tid,« siger Las Olsen.