Største kursfald under finanskrisen

Aktier. Danske aktier har nu indhentet det meste af det tabte under den seneste måneds finansuro. Men med skuffende regnskaber er det svært at komme igen, viser et tjek af de ti bundskrabere blandt de danske selskaber. Se dem her:

En måned efter at uroen på finansmarkederne satte gang i en større aktienedtur, har det danske aktiemarked stort set indhentet det forsømte. I forhold til skæbnedagen den 23. juli ligger det toneangivende danske C20-indeks nu kun 4,4 procent lavere.

Det er sæson for halvårsregnskaber ,og den overordnede tendens er, at de danske selskaber er upåvirkede af krisen. En lang række af dem har overgået deres og aktieanalytikernes forventninger, og de har opjusteret deres indtjeningsforventninger trods dommedagsprofetierne.

Langt de fleste danske aktier har dog stadig et efterslæb. Men den seneste måned har gjort mest ondt på aktionærerne i følgende ti selskaber:

AurigaAuriga er faldet 25,7 pct. Det hænger sammen med et særdeles skuffende halvårsregnskab, der også bød på en nedjustering af helårsforventningerne på 100 mio. kr. før skat. Datterselskabet Cheminova er påvirket af usikkerhed om det brasilianske marked og engangsomkostninger til forbedringer af driften.

SASSAS er faldet 22,6 pct. Selv om de danske medarbejderne nu har lovet at droppe strejker og samarbejde med ledelsen i resten af overenskomstperioden, er SAS’ økonomi påvirket af fortidens uenighed. Forårets strejker var dyrere end ventet, og trods en resultatfremgang på 800 mio. kr. i halvåret, mener hverken SAS-chefen Mats Jansson eller aktieanalytikerne, at resultatet er godt nok.

GN Store NordGN Store Nord er faldet 20,5 pct. De tyske konkurrencemyndigheders afvisning af, at GN solgte sin høreapparatforretning til schweiziske Soneva, har trukket tænder ud og GNs anden forretning, headsets, giver underskud som følge af storkunden Motorolas flugt fra selskabet.

Biomar HoldingBiomar Holding har tabt 20,5 pct. Indtjeningen på fiskefoder er faldet, og salget står i stampe. Der er uregelmæssigheder i produktionen, og det norske datterselskab Sjøtroll Havbruk har været påvirket af faldende laksepriser.

TK og SjælsøEjendomsudviklingsselskaberne TK Development og Sjælsø Gruppen er faldet henholdsvis 15,8 og 15 pct. De er direkte ramt af usikkerheden om renteudviklingen og den afsmittende effekt på byggeriet.

Forskning og designForskningsvirksomheden TopoTarget har tabt 14,9 pct. Underskuddet i halvåret voksede, og selskabet nedjusterede. Det bruger langt flere penge end forventet.

Bang & Olufsen har tabt 14,2 pct. Det går generelt godt for audio- og designvirksomheden i Struer, fremgik det af selskabets helårsresultat. Men væksten i omsætningen blev lavere end ventet, især i det sidste kvartal på grund af et fald på det engelske marked og en svagere udvikling på hjemmemarkedet end ventet.

William DemantWilliam Demant har tabt 13,9 pct.. Høreapparatvirksomheden kunne ikke leve op til sine forudsigelser i første halvår, og William Demant kunne ikke opjustere sine forventninger til den fremtidige indtjening, hvilket mange ellers havde sat næsen op efter. Samtidig bar regnskabet præg af en øget konkurrence på markedet for høreapparater.

DiscountbryggerietDiscountbryggeriet har tabt 13,7 pct. og lider stadig under sit regnskab fra begyndelsen af juli, der viste faldende overskud. Selskabet har foreløbig nedjusteret sine forventninger tre gange, og Carlsberg har for anden gang i år har skruet sine forventninger til årsresultatet i vejret.