Størst jobfest i Sønderjylland

Fuld fart på. Antallet af nye jobopslag er vokset med hele 55 pct. i Sønderjylland i det seneste år. Det skaber stadig flere flaskehalse, mens det for de ufaglærte stadig kan er svært at finde et job.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er indbudt til jobfest i det sønderjyske i det kommende år. Sammen med Hovedstaden er Syddanmark i øjeblikket det område af landet, hvor der bliver opslået flest nye stillinger. Fra første kvartal sidste år og til første kvartal i år har der været en stigning på hele 55 procent i antallet af nye job.

Syddanmark er derved topscoren blandt landets fem kommende regioner. Hovedstaden er på andenpladsen med en fremgang 42 procent, mens det er gået dårligst på Sjælland. Det fremgår af en opgørelse af fordelingen af stillingsannoncerne på internetsiden jobindex.dk. Økonomerne tager blandt andet fremgangen i det sønderjyske som udtryk for, at den øgede eksport har sat mere gang i industrivirksomhederne.

Det er formanden for det regionale arbejdsmarkedsråd i Sønderjyllands Amt Thorkild Jacobsen enig. Men han understreger samtidig, at fremgangen er bredt funderet, og han er ikke i tvivl om, at den stigende beskæftigelse, vil give anledning til flere flaskehalse.

- Der er ingen tvivl om, at stadig flere virksomheder vil komme til at opleve, at de har svært ved at få kvalificeret arbejdskraft. Vi vil komme til at se flere flaskehalse, og inden for det næste år kommer vi til at mangle folk til detailhandelen og der bliver knaphed på buschauffører, kokke og bagere. Hertil kommer en lang række flaskehalse inden for byggeriet, siger Thorkild Jacobsen.

Mangler mange faglærteDe seneste tal for ledigheden i Sønderjyllands Amt bekræfter den positive udvikling. Siden februar sidste år er arbejdsløsheden i landets sydligste amt faldet fra 6,5 procent til fem procent.

Økonom i Dansk Metal Mikael Bay Hansen påpeger, at det i specielt i trekantsområdet ved Vejle, Fredericia og Kolding går rigtig godt i øjeblikket. Det skaber stor efterspørgsel efter eksempelvis faglærte og specialiserede svejsere. Det tager Mikael Bay Hansen som udtryk for, at det trods globaliseringen kan lykkedes at skabe nye arbejdspladser inden for industrien herhjemme.

Det store problem er, at det stort set ikke kommer de ufaglærte til gode. I Sønderjylland er det svært at få job som fabriksarbejder, pakkeriarbejder og lagerarbejder.

- Derfor bliver det en kæmpe udfordring at få løftet flere af de ufaglærte til et faglært niveau. På landsplan vil vi frem mod 2015 komme til at mangle 135.000 faglærte medarbejdere på landsplan, mens der vil være stort set det samme antal ufaglærte til overs. Det er en af de ting, der skal langt mere fokus på, siger Mikael Bay Hansen.

Han mener, at knapheden på faglært arbejdskraft er en næsten overset trussel i debatten om globaliseringen. I Sønderjylland har en tredjedel af de 29-årige ikke nogen kompetencegivende uddannelse.