Stjernespækket indsprøjtning: Coster-Waldau, Agger og Ingels investerer millioner i tattoo-virksomhed

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Costner-Waldau, Ingels og Agger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen, Claus Bech og Søren Bidstrup

Godmorgen,

Velkommen til ugens første morgenoverblik. Vi skal i dag besøge et robotmekka i Odense. Vi skal se langt efter østeuropæisk arbejdskraft.

Men først skal vi møde en skare af meget kendte og meget velhavende danskere, som investerer i en tatoveringsvirksomhed.

Tattoodo får stjernespækket millionindsprøjtning

Kassen er igen tom i den danske tatoveringsplatform Tattoodo, og nu kommer en række velkendte og rige danskere virksomheden til undsætning. Blandt andet Game of Thrones-skuespilleren Nikolaj Coster-Waldau og stjernearkitekten Bjarke Ingels skyder millioner ind i selskabet. Det skriver Børsen. Samtidig sætter Ingels sig ved bestyrelsesbordet i Tattoodo. Det er første gang, han går ind i ledelsen af et selskab uden for sit livsværk, Bjarke Ingels Group (BIG).

I alt henter Tattoodo i denne runde 31 mio. kroner. Mange af pengene kommer fra kendte investorer, som også tidligere har investeret i selskabet. De tæller blandt andet milliardæren Christian Stadil, den pensionerede fodboldspiller Daniel Agger og venturekapitalfonden Nordic Eye med rigmændene Peter Warnøe og Lars Tvede i spidsen.

Tattodo er et digitalt fællesskab for folk med interesse i tatoveringer. Det er stiftet i 2012, og virksomheden har brugt millioner på at forsøge at udbrede kendskabet til platformen i hele verden. I 2016 tabte Tattodo 18 mio. kr., mens underskuddet året før lød på 11 mio. kr. De nye investeringer skal bruges på at sprede kendskabet yderligere.

»Vi kaster os ud i en global skalering, og der har vi brug for kræfter, der har prøvet det før. Bjarke (Ingels, red.) er en af Danmarks mest succesfulde iværksættere og har et netværk som meget få mennesker i Danmark,« siger Mik Thobo-Carlsen, der er bestyrelsesformand.

Udlændinge opgiver det danske arbejdsmarked

Advarselslamperne blinker hos de danske chefer. Antallet af EU-borgere, der tager til Danmark for at arbejde, er styrtdykket med 65 pct. på blot 15 måneder. Det skriver Finans.

Sidste sommer kom der omtrent 14.500 udlændinge i kvartalet. Nu ankommer der mindre end 5.000. Ikke mindst polakkerne bliver væk.

»Det er meget, meget bekymrende, at strømmen af europæisk arbejdskraft til Danmark fra Polen og Østeuropa er gået fra en stærk rivende flod til en lille stille bæk. Hvis kilden fra Østeuropa tørrer ud, kan vi hurtigt komme til at mangle kvalificerede folk,« siger adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad.

Faldet skyldes blandt andet, at både løn og levevilkår er i fremgang i Østeuropa og rejsen til lande som Danmark, bliver dermed mindre interessant.

Business anbefaler

Robotsuccesen Odense

For tiden udspiller der sig et moderne erhvervseventyr i H.C. Andersens fødeby. Odense er med helt fremme som en af otte-ti byer på verdensplan, der for alvor rykker inden for robotteknologi.

Kronjuvelen er Univeral Robots, der i 2015 blev solgt til amerikanske Teradyne for knap to milliarder kroner. Og flere robot-successer er født ud af successen. En hel robotklynge med navnet Odense Robotics tæller nu mere end 100 virksomheder, fem kommuner og 40 forskellige uddannelser.

Roboteventyret har potentiale til at skabe tusindvis af nye arbejdspladser. Tag med Berlingske Business til robotmekkaet Odense ved at klikke her. (Kræver abonnement).

USAs skattereform kan sende aktier i vejret

Vejen er nu næsten banet for, at amerikanske virksomheder kan få store skattebesparelser. Lørdag godkendte Senatet i Washington en storstilet skatteplan, der blandt andet vil sænke selskabsskatten markant for de største virksomheder.

Selv om planen langt fra er kalr til godkendelse i begge kongressens kamre, er det en stor politisk sejr for Donald Trump, og de amerikanske aktie-futures indikerer, at investorerne vil belønne de amerikanske virksomheder, når aktiemarkederne åbner i eftermiddag. Du kan følge markedernes reaktion dagen igennem på Business Live.

Det skal investorerne holde øje med

Nordnets investeringsøkonom Per Hansen udpeger her et par ting, som investorerne bør holde med i dag.

  • Trump synes at have fået overhånden i og med sit skatteudspil. Vil det bringe Vestas aktien yderligere under pres, eller er investorerne tæt på at have indkalkuleret både faldende priser og PTC usikkerheden, som skal være med til at finansiere lavere amerikanske selskabs- og personskatter?
  • Hvordan bliver investorernes reaktion på at Lauritz.com har fyret direktøren og 3/7 af bestyrelsesmedlemmerne har forladt selskabet?

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger blandede mandag morgen, hvor især Tokyo viser sig fra den negative side trods stærkt positive amerikanske aktiefutures, mens MSCI's brede indeks for Asien-Stillehavsområdet uden for Japan stiger 0,3 pct. Det skriver Ritzau Finans.

  • Nikkei 225: -0,4 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: +0,6 pct.

  • China Shanghai Composite: +0,2 pct.

  • Sydkoreas Kospi: +0,7 pct.