Stik mod alle prognoser: Noget helt uventet er sket med sommerhuspriserne

Flere boligøkonomer har tidligere spået et prisfald i sommerhuspriser i 2022, men det stik modsatte er sket – priserne er nemlig fortsat på vej op landet over.

Rentestigningen har gjort det dyrere for danskerne at finansiere boligkøb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligøkonomerne havde forventet det stik modsatte.

Men priserne på sommerhuse er stadig på vej opad.

Helt konkret er priserne inden for det seneste år steget med 6,5 procent på landsplan, viser tal fra Boligsiden.dk, og det er selvom bankernes økonomer tidligere har vurderet, at sommerhuspriserne vil falde i løbet af 2022.

Det skriver Finans.

Det sker på trods af, at rentestigningen gør det dyrere for boligkøbere at finansiere deres nye bolig. Samtidig banker inflationen i vejret, hvilket har gjort danskernes hverdag meget dyrere.

I november spåede realkreditgiganten Nykredit over for Berlingske, at der vil komme et gennemsnitligt årligt prisfald på sommerhuse på 2,7 procent på landsplan i 2022, mens det vil ligge på 1,9 procent i 2023.

»Det akutte behov er aftaget, og desuden er markedet mere mættet, samtidig med at priserne er kommet op på et niveau, hvor køberne oftere siger fra,« lød det dengang fra Nykredits boligøkonom Mira Lie Nielsen.

Trods de stigende sommerhuspriser forventer boligøkonomer, at priserne vil tage et nøk nedad, når vi nærmer os 2023. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv).

Regner med prisfald

Selvom priserne stiger, fortæller projektdirektør ved Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen, til Finans, at prisstigningstakten er dalende, og dermed lyder konklusionen, at når året rammer 2023, så kan vi forvente, at priserne endnu en gang vil falde.

»Jeg har ikke ventet, at fritidshuse skulle falde i pris som det første på boligmarkedet. Sommerhusene følger beslutningerne hos hr. og fru Hansen, som måske for flere år siden har besluttet at købe for deres friværdi i parcelhuset. Derfor reagerer de ikke på rente og inflation i første omgang,« siger Curt Liliegreen.

Realkredit Danmark deler samme konklusion og fortæller til erhvervsmediet, at de regner med, at priserne på sommerhuse vil falde med fem til ti procent, når vi rammer udgangen af dette år.

Årsagen til det kan særligt tilskrives, at det er blevet markant dyrere at finansiere et sommerhuskøb.

Med de fortsat høje sommerhuspriser, rente og en stigende inflation bliver der banet vej for, at der kan komme færre købere på markedet det næste halve år, fortæller cheføkonom hos Spar Nord, Jens Nyholm.