Stigning i beskæftigelsen går langsommere

Beskæftigelsen stiger ikke så hurtigt som i de foregående måneder. Antallet af danskere i nye job er halveret i april.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens der gennem to år er kommet 2.400 flere personer på arbejdsmarkedet om måneden, så er stigningen løjet af i april. Kun 1.200 nye personer kom i arbejde i april, så der i denne måned var i alt 2.599.300 personer i Danmark med et lønmodtagerjob, oplyser Danmarks Statistik.

Men udviklingen med stadig stigende beskæftigelse fortsætter, som kurven herunder viser:

Stigningen i beskæftigelsen stammer fra både den private sektor og offentlige virksomheder, hvor 1.600 flere personer fik job fra marts til april. Til gengæld faldt antallet af lønmodtagere i offentlig forvaltning og service med 400 personer.

Den eneste sektor med et fald i antallet af lønmodtagere var bygge- og anlægsbranchen, hvor der var 700 færre personer med et lønmodtagerjob svarende til et fald på 0,5 procent.

Den største stigning i antallet af lønmodtagere skete i branchen handel og transport, hvor beskæftigelsen steg med 800 personer svarende til 0,1 procent.

Den stigende beskæftigelse er et positivt tegn for dansk økonomi, men flere økonomer løfter en advarende pegefinger over for politikerne, som i god tid bør sikre landet mod en overophedning og medfølgende mangel på arbejdskraft.

»For det første kan virksomhederne om nogle år komme til at mangle uddannet arbejdskraft. Det drejer sig om personer med erhvervsfaglige uddannelse samt personer med korte og mellemlange videregående uddannelser. Omvendt kommer vi til at have et overskud af ufaglært arbejdskraft. Denne ubalance hæmmer i det lidt længere løb væksten og velstanden i dansk økonomi. For det andet, er der brug for tiltag der øger produktivitetsvæksten i dansk økonomi - igen er uddannelse et nøgleord,« skriver chefanalytiker Erik Bjørsted i en kommentar til tallene.

Dermed slutter han sig til den advarsel mod, at en kommende regering stoler på at opsvinger kommer af sig selv, som andre økonomer også har påpeget.