Stemningen på kogepunktet efter kupforsøg: Ejendomsmæglere og banker i bittert opgør

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Simon Skipper

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik.

Der er oprørstilstande blandt de danske ejendomsmæglere, hvor beskyldninger om kupforsøg fyger i luften. Men også Novos formand bidrager til negative stemning i dagens erhvervsmedier ved at pille pynten af selskabets tidligere superstjerne. Vi lægger ud med den spegede sag i mæglerbranchen.

1
Ejendomsmæglere og banker i bittert magtopgør

Landets ejendomsmæglere er endt i et bittert opgør om magten, hvor de bankejede mæglerkæder Home, Nybolig og Danbolig beskyldes for at forsøge at gennemføre et kup for at sætte de uafhængige mæglere uden for indflydelse.

Det skriver Finans.dk.

Ifølge formand EDC, Poul Erik Bech, kan konflikten føre til en decideret sprægning af brancheorganisationen Dansk Ejendomsmæglerforening (DE). For ifølge flere centrale kilder, som Finans har talt med, har slagsmålet om magten aldrig været større, og desuden toppes parterne om, hvor synlig DE skal være for at sikre ejendomsmæglerne større frihedsgrader.

»Stemningen er på kogepunktet, fordi vi ikke kan blive enige om en politisk retning og om, at der er brug for en større uafhængighed af finanssektoren. Jeg håber det ikke, men det kan meget vel ende med en sprængning,« siger Poul Erik Bech.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Novo-formand fratager eks-kronprins æren

Novos afgående USA-boss, Jakob Riis, har i årevis haft en høj stjerne. Og af mange blev Riis anset som kronprins til at efterfølge den tidligere topchef Lars Rebien Sørensen.

Men nu er stjernen pludseligt ikke så funklende, hvis man spørger Novo Nordisk-formand Göran Ando, som giver eks-kronprinsen en usædvanlig afskedssalut.

»Det er faktisk Doug Langa og hans hold, der har stået bag det hele. Vi kommer ikke til at miste tempo her. Jakob Riis var faktisk ikke direkte involveret i det, så derfor er det også meget naturligt at udpege Doug Langa som hans efterfølger. Vi kommer ikke til at tabe et skridt,« siger Göran Ando.

Læs hele den opsigtsvækkende afskedssalut her.

3
Vestas-aktionærer frygter regnskabsmanipulation

Vi springer videre til en anden betændt historie. Den mangeårige Vestas-partner Global Wind Power har hjulpet Vestas med så mange luftige mølleordrer, at en aktionærgruppe mistænker Vestas for regnskabsmanipulation.

Det skriver Børsen.

Adm. direktør i Global Wind Power, Henrik Amby, indgik i 2010 en rammeaftale med Vestas om levering af 50-100 møller, som han ikke havde brug for, men som Vestas havde brug for, at han bestilte og forudbetalte for inden nytår. Siden fik Henrik Amby 3 mio. euro svarende til 22 mio. kr. retur, forklarer han i bogen »Vestas - Verdensmester for enhver pris«, der udkommer mandag på Lindhardt og Ringhof.

Dagens tal

er ni. Så mange år har Island fastholdt sine forskellige kontrolmekanismer af penge, som skulle rette op på den islandske økonomi efter finanskrisen i 2008. Nu går det dog så godt, at kontrollerne er blevet droppet, og dermed kan krisen officielt siges at være afblæst, skriver BBC.

4
Politikere vil afskaffe skattefordel ved forældrekøb

Kritikken hagler igen ned over de skattefordele, man kan få i forbindelse med forældrekøb. Et politisk flertal vil nu overveje at afskaffe muligheden for forældrekøb, fordi en undersøgelse viser, at det primært er de rigeste familier i landet, der benytter sig af forældrekøb.

»Det er i orden, at forældre køber boliger til deres børn, det er klart problematisk, at de rigeste får en skattefordel ved det,« sigera DFs boligordfører, Merete Dea Larsen, til Berlingske Business.

5
Modeboss sælger selskab for trecifret millionbeløb

Kim Hyldahl var presset til det yderste i 2010. Han var tæt på at gå konkurs, men få fik han en lys idé, skriver Børsen. Han skabte tøjfirmaet Mosh Mosh, som i dag er blevet så stor en succes, at det er blevet solgt til kapitalfonden Findos investor for et trecifret millionbeløb.

»Det har været en vild rejse, og jeg er både ydmyg og dybt taknemmelig for det,« siger Kim Hyldahl.

Det sker i dag

  • Danmarks Statistik offentliggør danske handelstal kl. 09.00.
  • Den fondsejede industrigigant Grundfos kommer med regnskab for 2016 kl. 13.30.
  • I USA udløber fristen for at melde sig til amerikansk gruppesøgsmål mod Novo.

Det sker på markederne

Centralbankmøder i både USA, Storbritannien og Japan denne uge giver en anelse forsigtighed på markederne i Asien, hvor mange investorer holder sig på sidelinjen, skriver Ritzau Finans.

  • Nikkei og Topix i Japan stiger beskedent med 0,1 pct.
  • I Kina oplever Shanghai Composite og CSI 300 fremgang på henholdsvis 0,4 og 0,6 pct.
  • De amerikanske aktiefutures ligger og svinger omkring fredagens slutniveauer.