Stein Bagger: Jeg var bare praktisk gris

Fredag var sidste gang, at Stein Bagger skulle afhøres i den nye retssag mod ham. Han nægter stadig at have fungeret som direktør under sit praktikforløb i Dansk Self Storage.

Forretningsmand Stein Bagger forlader Københavns Byret fredag d.15.november 2013. Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Bagmandspolitiet, kræver ubetinget fængsel til den bedrageridømte forretningsmand Stein Bagger. Der vil komme dom den 6. marts 2014.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh

Det var sidste gang, at Stein Bagger satte sig i vidnestolen i dag. Af to omgange er han ankommet til Københavns Byret for at blive afhørt i retssagen mod ham. En sag hvor han er tiltalt for underslæb og for at have ageret direktør i flytte- og opbevaringsfirmaet Dansk Self Storage og brugt René Andersen som stråmand. Også selvom han i forbindelse med sin dom i 2009 fik frakendt sig rettigheden til at drive og stifte en virksomhed.

Da Stein Bagger i dag ankom til retten var det med samme brede smil, som han har været klædt med de andre retsdage. Da han placerede sig i den blå vidnestol og afhøringen gik i gang, var smilet væk, og læberne gled ned i en lige linje, der dækkede hans hvide tænder.

Under afhøringen i mandags prøvede anklager at tegne et billede af en Stein Bagger, der ikke bare har været praktikant i Dansk Self Storage, men også haft en ledende rolle. Og i dag var ikke en undtagelse.

Selv beskriver Stein Bagger sin rolle under sin praktiktid således.

»Jeg var praktisk gris for René Andersen«.

Anklager trækker under afhøringen flere dokumenter frem fra de blå mapper, og lader strømmen af spørgsmål søge mod Stein Bagger.

Et af punkterne er Stein Baggers rolle i forhold til firmaets bogføring. Beslaglæggelsen af Stein Baggers computer har givet meget materiale til efterforskningen. Blandt andet materiale, der viser, at Stein Bagger måske har stået for fakturaer i firmaet. Det fremgår af en mailkorrespondance mellem Stein Bagger og Dansk Self Storages bogfører.

Stein Bagger forsikrer om, at han ikke har godkendt noget.

»Jeg fik fakturaerne, og der var de på forhånd godkendt af René. Men der var ikke særlig godt styr på mange af processerne, så jeg kan godt forstå, at du spørger.« lød forklaringen under afhøringen i dag.

Stein Bagger var i praktik i Dansk Self Storage i forbindelse med hans uddannelse. Og til det har flere spørgsmål meldt sig. Stein Bagger skrev nemlig et speciale, der i en mail beskrives som at være grundlaget for den virtuelle ide og hele it-systemet i Dansk Self Storage.

»Det er ikke for at være uartig, men det har jeg ikke beskrevet i mit speciale. Det er noget frygtelig vrøvl,« lød kommentaren fra Stein Bagger, da anklageren i dag forholdte ham til det.

Flere vidner blev også afhørt i dag. Torben Stendal fra Leasing Fyn og revisoren for Dansk Self Storage.

Revisoren har i arbejdet for Dansk Self Storage haft flere samtaler med Stein Bagger, eller Steen Bech som var Baggers dæknavn. Blandt andet i forhold til firmaets budget.

Tidligt i forløbet bad Stein Bagger om at få tilsendt firmaets budget. Budgettet kom tilbage med ændringer, der ifølge revisor optimerede det betragteligt.

En af tingene, som Stein Bagger er tiltalt for, er blandt andet at have udarbejdet selskabets budgetter. Revisor kunne dog ikke kommentere på, hvor det nye indhold kom fra, og hvem der havde ændret det. Ifølge Stein Bagger og René Andersens forklaring, er det udelukkende René Andersen, der har tegnet de overordnede linjer og Bagger, der har udført det.

Revisor forklarede også, hvordan han opfattede rollefordelingen i firmaet. Han vurderer, at når man er tre personer i et firma, så er der tre chefer.

»Stein Bagger udførte de roller, som oftest udføres af en regnskabchef,« forklarede han.

Det næste stykke tid skal flere vidner afhøres. Retten skal efterfølgende blandt andet vurdere, hvor grænsen går mellem at udføre praktikantopgaver og fungere som egentlig leder. Altså om de opgaver, som Stein Bagger har udført i sin praktiktid, ligger ud over det som egentlig lå i den aftale, der blev lavet med Kriminalforsorgen. Og bryder med det faktum, at han ikke har ret til at drive virksomhed.

Tidsplanen for retssagen er skredet, og det gør, at der ikke bliver afsagt dom den 29. november. I stedet bliver det rykket helt frem til den 6. marts 2014.