Status på regnskabsbyge: Bedre takter i Europa end i USA

Vi står midt i en byge af regnskaber fra store internationale koncerner i både USA og Europa. Ifølge PFAs Henrik Henriksen er tendensen, at de europæiske virksomheder performer bedst.

Henrik Henriksen Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen

Sidste uge endte med et fremragende regnskab fra USAs største netbutik Amazon, der viste både en top - og bundlinje, der var markant bedre end ventet.

Men generelt har det været de europæiske virksomheder, der har overrasket mest til den positive side i indeværende regnskabssæson, som er i fuld gang. Det siger Henrik Henriksen, chefstrateg i PFA Pension i et interview med TV2 Finans.

»Regnskaberne viser, at vi er ude af krisen, måske også her i Europa. hvor flere ting understøtter selskabernes indtjening, og hvor vi faktisk også ser flere virksomheder overraske på toplinjen - det vil sige, at vi ser bedre takter i Europa end i USA,« siger han.

 

Mandag er hollandske Philips eksempelvis kommet med et stærkt regnskab, der slog markedets forventning til omsætningen med mere end 300 millioner euro, mens også indtjeningen var bedre.

Også den schweiziske storbank UBS og det irske flyselskab Ryanair leverede bedre end ventet. Og sidstnævnte valgte at hæve forventninger til resten af året i forbindelse med sit førstekvartalsregnskab mandag morgen.

Ifølge Henrik Henriksen har de fleste amerikanske virksomheder klaret sig godt i årets første halvdel. Men flere af de store koncerner på den anden side af Atlanten er dog ramt af den høje dollar, som udfordrer eksporten.

Der er i øjeblikket stor spekulation omkring, hvornår den amerikanske centralbank hæver renten, fordi det sandsynligvis vil styrke dollaren yderligere. Men ifølge Henrik Henriksen bør den største bekymring være Kina, hvor vi på det seneste har set tegn på opbremsning.

»Kina er det land, der bidrager mest til væksten i den globale økonomi. Og vi kan se, at de har vækstproblemer og kører med for meget gæld. Så Kina er den største risikofaktor. Det er i virkeligheden dét, vi skal holde øje med i de kommende år,« siger han til TV2 Finans.

Dårlige nøgletal fra Kina var mandag morgen tilsyneladende med til at jage en skræk i investorerne. Det ledende indeks på børsen i Shanghai endte med et fald på 8,5 procent, hvilket er det største fald på en enkelt børsdag siden foråret 2007.