Statsrevisorer overvejer historisk skridt mod skatteminister

Folketingets vagthunde, de såkaldte Statsrevisorer, øger nu presset på skatteminister Karsten Lauritzen (V) efter de mange skandalesager i Skat. Statsrevisorerne overvejer at indkalde ministeren til et særligt samråd for første gang i 27 år.

Statsrevisorerne overvejer at indkald­e skatteminister Karsten Lauritze­n (V) i et ekstraordinært samråd på baggrund af skatteskandalen. (Arkivfoto: Thomas Lekfeldt) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skete sidst for daværende økonomiminister Niels Helveg Petersen (R) for 27 år siden, men nu overvejer Folketingets vagthunde, Statsrevisorerne, at tage et helt usædvanligt værktøj i brug over for skatteminister Karsten Lauritzen (V), erfarer Berlingske.

Således drøftede de seks statsrevisorer på deres seneste møde 9. august at indkalde Karsten Lauritzen til et særligt lukket samråd, hvor han skal stå skoleret og forklare håndteringen af de mange skandalesager i Skat. Dermed øges presset på Karsten Lauritzen efter Skats skandalesager, hvor kritikken hidtil især har været rettet mod ledelsen af Skat.

Det vil være første gang i nyere tid, at Statsrevisorerne benytter sig af retten til at kalde en minister i samråd. Sidste gang, det værktøj blev taget i brug, var i 1989 over for Niels Helveg Petersen, der var en del af den daværende KVR-regering.

Berlingske erfarer fra flere statsrevisorer, at der på mødet 9. august ikke var nogen indsigelser mod det usædvanlige krav. På det næste møde hos Statsrevisorerne 14. september skal der tages endelig stilling til spørgsmålet.

Hovsa – nu blev det 12,3 mia. kroner

Karsten Lauritzen offentliggjorde sent tirsdag aften, at det samlede beløb fra den formodede svindel med dansk udbytteskat er vokset til i alt 12,3 mia. kroner. Det er blandt andet håndteringen af denne sag samt skandalen om Skats kuldsejlede inddrivelsessystem EFI, som får Statsrevisorerne til at overveje det historiske skridt.

Statsrevisorerne, der udpeges af Folketingets partier, hæfter sig ved, at det nu er næsten et år siden, at Karsten Lauritzen som nytiltrådt skatteminister lancerede den storstilede plan »Skat ud af krisen«, som skulle bringe det hårdt kritiserede Skat på ret køl. Imens er skandalerne om svindel med udbytteskat og det kuldsejlede EFI-system kun vokset, og de to sager ser hver især ud til at koste statskassen et tocifret milliardbeløb.

Det seneste rædselsår for Skat kommer samtidig i kølvandet på, at der de seneste syv år i træk helt uhørt har været forbehold for Skats forvaltning og regnskab i det samlede statsregnskab.

Derfor har der været behov for at genoprette befolkningens tillid til Skat, politikernes tillid til Skat og medarbejdernes tillid til Skats ledelse. Flere statsrevisorer konstaterer, at ingen af delene er opfyldt som en del af baggrunden for nu at lægge et fornyet pres på Karsten Lauritzen.

Statsrevisorerne ønsker ikke offentligt at kommentere, hvad der blev drøftet på deres møder. Men ifølge Berlingskes oplysninger har det vakt undren hos statsrevisorerne, at skandalesagerne i Skat ikke har fået nogen konsekvenser i toppen af Skat eller Skatteministeriet, hvor både Skats direktør, Jesper Rønnow Simonsen, og departementschef Jens Brøchner er gået fri hidtil.

Hjemsendte chefer i oprør

I efteråret 2015 blev fem chefer i Skat, herunder inddrivelsesdirektør Jens Sørensen, sendt hjem på grund af skandalerne med udbytteskat og EFI-systemet. Siden har de hjemsendte chefer offentligt ligget i strid med Skat, da de mener, at Skats ledelse tørrer ansvaret for sagerne af på dem.

Beslutningen om det helt ekstraordinære samråd er endnu ikke endeligt truffet hos Statsrevisorerne. Men det vil være i strid med sædvanlig praksis for, hvordan statsrevisorerne træffer beslutninger om beretninger, kritik eller andet, hvis samrådet ikke bliver en realitet. Således er der tradition for, at hvis en statsrevisor beder om det og kan argumentere for sin sag, bliver ønsket opfyldt. Statsrevisorerne træffer normalt deres beslutninger i konsensus.

»Uanset om det er folketingsudvalg eller Folketingets statsrevisorer, der ønsker et samråd, møder jeg naturligvis velvillig og velforberedt op, hvis jeg skulle blive indkaldt,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Karsten Lauritzen.

Sidste gang, Statsrevisorerne drøftede muligheden for at indkalde en minister i samråd, var i 2009, hvor der udbrød åben krig mellem statsrevisorerne, efter at daværende statsrevisor Manu Sareen (R) ville hive Lars Løkke Rasmussen i samråd i forbindelse med sagen om overbetaling af privathospitaler.

Dengang undgik Lars Løkke Rasmussen dog at stå skoleret over for Statsrevisorerne.

De seks statsrevisorer er Peder Larsen (SF), formand, Henrik Thorup (DF), næstformand, Klaus Frandsen (R), Lennart Damsbo-Andersen (S), Lars Barfoed (K) og Søren Gade (V).