Statslige virksomhedslån hitter

Interessen for de nye statslige vækstlån er kolossal. Trods det er IT-branchen skeptisk over for de nye ordninger, der stadig kræver tilsagn fra en bank.

Vicedirektør i Vækstfonden, Rolf Kjærgård. (Foto: Dennis Lehmann/Scanpix 2011) Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann

De statslige væksttiltag, der skal styrke væksten i landets små og mellemstore virksomheder, hitter hos erhvervsdrivende landet over.

Alene den første uge er antallet af henvendelser fra virksomheder og banker oppe på 300. Til sammenligning blev der hele sidste år udstedt cirka 500 kautioner.

»De nye initiativer, der er kommet til, udbygger Vækstfondens katalog af ordninger markant. Vi rammer en større gruppe virksomheder,« siger Rolf Kjærgaard, vicedirektør i Vækstfonden.

De efterspurgte produkter er vækstlån, små vækstkautioner og ansvarlig lånekapital, der alle udbydes gennem Vækstfonden, men kræver et ja fra en bank.

Afhængig af banker

Væksttiltagene kommer fra kreditpakken, der blev vedtaget i november sidste år. Rammen for tiltagene er hele 12 mia. kroner, men det beløb er betinget af den finansielle sektors vilje til at låne ud. Bankerne skal nemlig stille med halvdelen af de 12 mia. kroner i »bankfinansiering«. De seks mia. kroner, staten stiller til rådighed, er ikke penge på finansloven, men derimod en ramme for, hvor meget Vækstfonden kan hente af kapital på de globale lånemarkeder til lån til danske virksomheder.

Hvor vidt banksektoren vil tage godt imod de nye lånemuligheder er uvist. Finansrådet har tidligere sagt, at bankerne vil bruge ordningerne, der hvor det giver mening, men at det er op til hver enkelt bank og filial, hvor meget de vil bruge de nye væksttiltag.

Tvivler på effekt

IT-branchen tvivler på bankernes udlånsvilje, fordi bankerne ikke har den nødvendige viden til at forstå komplicerede softwareløsninger, der kan have et »milliardpotentiale«.

»De her låneordninger er meget gode, men de ændrer ikke ved, at bankerne låner færre penge ud til IT-virksomheder, fordi de ikke kan gennemskue især softwarevirksomheder, hvor det kan være svært at finde noget at tage pant i. Derfor er vi bange for, at de nye ordninger ikke kommer til at hjælpe f.eks. IT-iværksættere,« siger Morten Bangsgaard, adm. direktør IT-Branchen, der således frygter, at ordningerne ikke ændrer på vilkårene for IT-virksomheder.

Nysgerrige banker

De små og mellemstore virksomheder er stadig afhængige af grønt lys i banken, hvis de vil bruge de kautionerede lån, som vækstfonden også udbyder. Lån der retter sig mod især nystiftede virksomheder, idet kautionen dækker et mindre beløb end vækstlånene.

Berlingske Business kunne i løbet af efteråret afsløre, at der var meget store forskelle på, hvor meget de danske banker brugte de hidtige ordninger i Vækstfonden. Men det ændrer de nye ordninger måske på.

»Banken bestemmer selv, hvad den vil være med til. Det er indlysende. Men de nye Vækstlån betyder, at vi kan tage med en virksomhed ned i banken og sige, vi har halvdelen af finansieringen på plads. Det vil alt andet lige gøre det mere attraktivt for banken at være med,« siger Rolf Kjærgaard, der også påpeger, at Vækstfonden også får mange henvendelser fra banker, der er interesserede i at få uddybet, hvordan de kan udbyde de nye produkter.

Vækstfonden regner med, at de første statslige »vækstlån« bliver givet allerede i slutningen af januar.