Statsansatte kan leve fedt i provinsen

Det er en større formue, som statsansatte kan få ekstra at gøre godt med, hvis de over de kommende år flytter med deres arbejdsplads til provinsen, viser nye beregninger.

Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Foto: Monkey Business Images
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statslige arbejdspladser med 3.900 ansatte skal over de kommende år flyttes til provinsen, og der er massive penge at spare for de ansatte, hvis de flytter med.

En typisk familie med to indkomster på eksempelvis 37.650 kroner om måneden efter pensionen er trukket fra, kan typisk få mellem 7.000 og 10.000 kroner ekstra at gøre godt med hver eneste måned, hvis de flytter til provinsen.

Det viser en beregning fra ejendomsmæglerkæden Home.

Beregningerne bygger på en familie, der har en friværdi i deres bolig i København, eller anden opsparing på 500.000 kroner, og som flytter ud i landet.

Det er især fordi boligpriserne er betydeligt lavere uden for København, at der kan spares store summer.

Flytter en familie eksempel fra Lyngby til Lolland, så falder prisen på et typisk parcelhus på 140 kvadratmeter fra 4,1 million kroner til bare 450.000 kroner. Det udløser en sold besparelse på tæt ved 13.000 kroner om måneden efter skat og det hele.

Andre steder i landet er besparelsen knap så stor, men dog synlig og betragtelig.

»En familie med to statsansatte voksne kan få en solid besparelse ved at flytte med arbejdspladsen ud i landet. Typisk er det 7.000 til 10.000 kroner billigere om måneden at bo i et parcelhus i provinsen frem for i København. Lavere ejendomspriser betyder lavere udgifter til renter og skatter, og det overskygger så langt, at kommuneskatten typisk er lidt højere uden for København,« siger Las Olsen, der er privatøkonom i Danske Bank.

Han tilføjer, at der alene set med økonomiske briller er mange gode grunde til fordomsfrit at overveje mulighederne for at flytte med. Besparelsen på 7.000 til 10.000 kroner om måneden kan omsættes i større hus, større forbrug eller kortere arbejdstid, der kan gøre en mærkbar forskel.

Mange statsansatte er dog ikke lige frem ellevilde for tanken om, at forlade København. Det kan skyldes, at det typisk er vanskeligt for begge voksne i familien at finde vellønnede job i provinsen.

Besparelsen bliver også betydeligt mindre, hvis familien i flytter ud fra en af de billigere omegnskommuner til København og ikke selve Københavns Kommune.

Forskellen på Allerød og Holbæk er for eksempel under 4.000 kroner per måned. En stor del af den besparelse kan hurtigt blive spist op, hvis den nye bopæl kræver, at familien køber bil, som nemt koster 4.000 til 5.000 kroner om måneden.

»Den store forskel i huspriserne afspejler også, at folk i gennemsnit finder det mere attraktivt at bo i København end udenfor. Den holdning har mange af de statsansatte givetvis også, og det kan være vigtigere end en selv nok så stor besparelse,« siger Las Olsen.

Mads Ellegaard, der er relationschef i Home, siger helt generelt, at det er svært at få danskerne til at flytte efter job.

»Folk vil gerne bo i de store byer. Derfor er der faktisk flere, som pendler ud af byerne. Det betyder, at mange, der har eller får job uden for storbyerne, bliver boende for så at køre mod strømmen i morgen- og aftentrafikken,« siger han.

Mange andre overvejelser om skole, familie- og vennekreds, afstand til andet job, ny livsstil med videre spiller også ind ved en beslutning om at flytte ud i landet.

»Men der er næppe tvivl om, at et incitament på 80.00 til 120.000 kroner hvert evigt eneste år til ekstra forsødelse livet med, vil trække i nogle af de statsligt ansatte. Det er så mange penge, at hele forbruget kan omstilles og der kan blive vendt op og ned på mange ting,« siger Mads Ellegaard.

Boligejere i København har det største økonomiske incitament til at flytte med jobbet, fordi de kan få en høj pris for deres bolig. Boligpriserne i København er de seneste år steget væsentligt mere end priserne andre steder i landet. Derfor kan mange få en flot kontant velkomstpakke ved at skifte ejerboligen i København ud med én tilsvarende bolig i provinsen.