Staten redder Nykredit

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) giver Nykredit mulighed for at lukke nye aktionærer ind. Det løser Nykredits kapitalproblem, men de nye ejere får ingen indflydelse – kun kontanter.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) giver Nykredit mulighed for at lukke nye aktionærer ind. Foto: Torkil Adsersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Staten redder nu landets største realkreditselskab fra en truende pengemangel i de kommende år. Det sker ved at efterkomme Nykredits bøn om at få lov til at hente penge til at drive sin forretning fra en helt ny gruppe af ejere, der kun skal have kontanter i form af høje udbytter for at stille deres penge til rådighed, ikke indflydelse på selskabet.


Nykredits problem er i lighed med f.eks. BRFkredit nemlig, at man ved nuværende ejerkonstruktion ikke er i stand til som Danske Bank, Jyske Bank og Nordea at hente penge på børsen. Det kan være til at finansiere et opkøb eller som i Nykredits tilfælde at skaffe penge nok til at drive sin forretning i de kommende år. P.t. advarer Nykredit nemlig om, at man skal skrabe ni milliarder kroner sammen for inden 2019 bare at fastholde det nuværende udlånsniveau. Og det er svært for Nykredit at tjene så mange penge på egen hånd. Men det løser det nye regelsæt, som er en del af regeringens nye lovpakke for systemisk vigtige finansielle institutioner (SIFI).

Hovedmanden bag SIFI-anbefalingerne, CBS-professor Michael Møller, mener, at tiltaget er positivt, for det gør det muligt fastholde Nykredit som aktør i konkurrence med de øvrige banker og realkreditinstitutter. Og som beskrevet i Berlingske i går er Nykredit klemt fra en række sider. Alternativt skulle Nykredit nemlig nedbringe sine udlån:

»Hvis Nykredit ikke kan hente kapital, og kapitalkravene øges, så det er svært for Nykredit, og det efterlader meget få spillere på det danske realkreditmarked. Desto flere spillere i gang, desto bedre for konkurrencen,« siger Michael Møller.Hos Nykredit selv lover koncerndirektør Søren Holm da også, at den nye facilitet skal bruges til at sikre, at realkreditgiganten også fremover kan låne penge ud:

»Når man kigger tilbage, har vi ikke kunnet forudse udlånsvæksten i samfundet. Vi kan nemt komme i en situation med en årlig udlånsvækst på fem-syv pct. Det er helt umuligt at tro, at vi kan tjene penge nok til at finansiere det fra år til år. Det her er et instrument, der gør, at vi kan bygge bro, så vi selv tjene pengene i mellemtiden.«

Søren Holm henviser til, at Nykredit har lånt 176 mia. kr. mere ud til det danske samfund siden 2008, mens de øvrige finansielle aktører har reduceret deres gæld med 239 mia. kr. På den baggrund mener han, at Nykredit har gjort det danske samfund en tjeneste ved at reducere en eventuel kreditklemme:

»Prøv at forestille dig, hvis ikke vi havde lånt de penge ud. Det havde været alvorligt, så det er en samfundsgavnlig gerning. Prøv at tænke på, hvordan det havde set ud, hvis vi ikke lå konservativt, da krisen kom? Det kan vi godt sige uden at være selvforherligende,« siger Søren Holm.

Læs også: Brancheanalyse: Pengene fosser ind i forsikringsselskabernes kasser