Staten opgiver at inddrive gæld for 15 miliarder kroner

Skattemyndighederne opgiver nu at inddrive gæld for 15 milliarder kroner fra borgere og virksomheder. Penge, der i årevis er blevet bogført som aktiver i nationalregnskabet.

Nationalregnskabet er blevet nedskrevet med 15 milliarder kroner, fordi skattemyndighederne nu opgiver at inddrive de mange penge fra borgere og virksomheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nationalregnskabet er blevet nedskrevet med 15 milliarder kroner, fordi skattemyndighederne nu opgiver at inddrive de mange penge fra borgere og virksomheder.

Det skriver Politiken.

Den tårnhøje gæld er i årevis indgået som aktiver i nationalregnskabet på trods af, at skattemyndighederne ikke har haft mulighed for at inddrive pengene fra for eksempel konkursramte virksomheder og borgere uden betalingsevne.

Regnskabsmetoden er da også flere gange blevet kritiseret af både regnskabseksperter og Rigsrevisionen, fordi nationalregnskabet på den måde er blevet sminket for 15 milliarder kroner.

Nedskrivningen af den offentlige gæld er historisk stor, siger Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF).

»Vi har ikke set nedskrivninger af den størrelsesorden nogensinde, og i hvert fald ikke inden for de sidste 20 år. Det er den melding, jeg har fået, efter at Rigsrevisionen har forhørt sig hos Danmarks Statistik. Og det viser jo, at opgørelserne har været helt skæve i for mange år«, Danmarks Statistik vil fremover alene opgøre den realistiske gæld til de offentlige kasser på baggrund af en betegnet markedsværdi.