Staten og Mærsk pumper nyt liv i dansk olieeventyr: Forstå aftalen på to minutter

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Boreplatform i Tyra-feltet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Larsen_PR-foto

Godmorgen,

Vi starter med at give dig et overblik over den helt store store erhvervshistorie lige nu. Mærsk og Staten er på nippet til at underskrive en aftale, der vil sikre den danske olie i Nordsøen. Læs med her.

1
Forstå olieaftalen på to minutter

Fremtiden for det danske olieeventyr i Nordsøen ser ud til at være på plads. Efter måneders hårde forhandlinger erfarer Berlingske Business, at staten og A.P. Møller Mærsk er nået til enighed. Her er et overblik over olieaftalen.

  • Centrum for forhandlingerne har været Tyra-feltet 200 kilometer vest for Danmark, som drives af Mærsk. Feltet er vigtigt, fordi stort set alt den danske naturgas kommer derfra. Men feltet er sunket i jorden i takt med, at undergrunden er blevet tømt. En genopbygning af feltet koster et stort milliardbeløb for Mærsk, som har truet med at lukke feltet i 2018, hvis ikke staten gav dem bedre vilkår.
  • Nu lader det til, at Mærsk og staten er blevet enige om en aftale, som vil sikre, at Tyra-feltet bliver fuldt genopbygget. Der vil blive investeret 30 mia. kroner i feltet, så Tyra-feltets levetid kan forlænges.
  • Til gengæld får Mærsk en række nye fordele. De skattemæssige afskrivninger øges fra 15 til 20 pct. og kulbrintefradraget hæves. Derudover skal Mærsk betale en ekstra skat, hvis olieprisen igen en dag skulle stige til mere end 75 dollar for en tønde.
  • Aftalen er endnu klar i hovedtræk, erfarer Berlingske, men den mangler endnu at blive godkendt af Folketingets partier.

Læs i øvrigt også historien om, hvordan den faldende olieproduktion allerede har kostet staten milliarder.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Preben Damgaard investerer i hastigt voksende mobilselskab

Plenti er Danmarks nyeste og hurtigst voksende mobilselskab. Kort før selskabet fylder ét år, får Plenti nu den erfarne IT- og teleinvestor Preben Damgaard ombord. Damgaard blev milliardær i starten af nullerne, da han solgte regnskabsprogramet Navision til Bill Gates' Microsoft.

Nu skyder han et tocifret millionbeløb i Plenti, som på under et år har skaffet sig 55.000 nye kunder.

»Selv for mig er det ikke småpenge og jeg tænker mig rigtig godt om, selvom jeg investerer et etcifret millionbeløb,« siger han. Læs hele historien om Damgaards millioner og Plentis vilde vækst i Berlingske Business.

Business anbefaler

3
Nykredit-oprører stormer ind på Fyn

Landet over er der i disse dage valg til Nykredits øverste myndighed - repræsentantskabet. På Fyn vandt protestgruppen Consum overraskende fem pladser i det 104 mand store repræsentantskab. Det skriver TV2 Fyn. En stor sejr for fløjen, der kæmper for at bidragssatserne skal ned og Nykredit ikke skal børsnoteres.

Selvom Consum havde et godt valg, så betyder det langtfra, at en eventuel børsnotering af Nykredit er afblæst. Consum er fortsat en minoritet i foreningen og sidder nu på 11 ud af de 104 pladser.

4
Dow Jones rammer 21.000 på 2017s bedste handelsdag

Du husker måske, at Dow Jones krydsede den mytiske 20.000-grænse for et par uger siden? Nå, men indekset er for længst videre og har nu krydset 21.000 point. Aldrig før har Dow Jones scoret 1.000 så hurtigt, skriver CNBC.

Alle de Wall Street børserne steg 1,4 pct. i går på den første handelsdag efter Donald Trumps tale til Kongressen. Det var dermed den bedste handelsdag i 2017. Dow Jones er steget med 16 pct. siden Donald Trump tiltrådte som præsident.

Det sker i dag

  • DONG holder generalforsamling i Bellacenteret det meste af dagen.
  • Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mødes i dag med den britiske minister for brexit, David Davis.
  • Partierne Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er indkaldt til forhandlingsmøde om boligskattesystemet i Finansministeriet

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger med generelle stigninger torsdag, hvor investorerne forfølger de markante stigninger, som blev resultatet af onsdagens handel på Wall Street.

  • Nikkei og Topix i Japan stiger begge med omtrent 1,0 pct.
  • Der er nærmest ingen udsving i de kinesiske markeder
  • De amerikanske aktiefutures ligger med fald på omkring 0,1 pct. torsdag morgen.