Staten løb risikoen med Endomondo og Trustpilot: Kapitalfond scorede gevinsten

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

FOTO: Til venstre Thomas Lekfeldt, til højre Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

Det her er morgenens nyhedsoverblik. Her bliver du opdateret på historien om, at regeringen overvejer at lade andre selskaber end DSB køre S-togene.

Først skal vi dog høre om en kapitalfond, der har scoret store penge på statens villighed til at tage risiko.

1
Fond udnytter statens penge til at score startups

I dag er Trustpilot, Endomondo og Mofibo store danske iværksættersucceser. Da de blot var nye start-ups fik de vigtig hjælp fra danske skattekroner. Og det har venturefonden Seed Capital nydt godt af, skriver Børsen. Problemet lyder sådan her:

Siden 2007 har staten haft en samarbejde med Seed Capital. Staten skyder penge i risikofyldte opstartsvirksomheder som Truspilot, Endomondo og Mofibo. Det er altså staten, der tager risikoen. Efter to år har venturefonden Seed Capital så en option, der giver dem lov til at købe en ejerandel i opstartsvirksomheden til samme pris, som staten betalte to år tidligere.

Den konstruktion er uheldig, mener flere eksperter og aktører i iværksættermiljøet.

Med sin toårige option kan Seed Capital vælge og vrage mellem de selskaber, som staten investerer i. De virksomheder, som ser lovende ud (f.eks. Endomondo og Trustpilot), kan Seed Capital købe sig ind i til underpris. De virksomheder, som klarer sig mindre godt, kan Seed Capital lade ligge, hvorved staten står med tabet.

Ifølge Seed Capital er kritikken tynd:

»Sandheden er, at det er staten der har ønsket den her model med at samarbejde mellem offentlige og private penge og derfor har fremmet den ved at skabe den via et udbud. Og det har indtil videre vist sig klogt, fordi staten indtil videre har tjent penge på dette setup, mens de private investorer stadig har til gode at få tilsvarende gevinster,« skriver Seed Capitals direktør Ulla Brockenhuus-Schack til Berlingske Business.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Skal DSB ikke længere køre S-togene?

Sidste år blev Københavnsområdets S-tog benyttet til 116 millioner rejser. Det er en guldgrube for DSB, som driver togene. Men snart skal vi måske vende os til, at det er Deutsche Bahn, Svenska Järnvägar eller Arriva, der står for S-togene.

Regeringen og transportminister, Ole Birk Olesen (LA), lægger op til, at S-togene skal sendes i udbud, så private firmaer kan byde på opgaven.

Og regeringens udbudsplaner stopper ikke ved S-banen: Regeringen ønsker en »markant udvidelse af brugen af udbud« i den danske togtrafik over hele landet.

»Jeg synes, at togdriften er meget dyr i Danmark. At effektivisere togdriften for at gøre den billigere er en nødvendighed for, at togdriften kan have en fremtid i Danmark,« siger Ole Birk Olesen.

Læs mere i Berlingske Business og læs om, at én aktør allerede har meldt sig klar til at overtage opgaven.

Business anbefaler:

3
Efter stormfuldt forår: Hummel øger salget voldsomt

Hummel stjal forsider i de danske erhvervsmedier i efteråret. Og ikke for noget godt: Stadil-familien foretog en dramatisk og meget offentlig fyring af deres direktør Søren Schriver, som blev beskyldt for forsøg på bedrageri.

Men nu er der gode nyheder for den danske modekoncern: For første gang nogensinde runder den danske modekoncern Hummel én milliard kroner i omsætning, efter en stigning i salget på næsten 60 procent. Det skriver Finans.dk.

Det er særligt i Tyrkiet, at Hummel mærker fremgang.

»Det har taget snart 100 år at nå 1 mia. kr. i omsætning. Det næste store mål er 2 mia. kr. Det kommer ikke til at tage 100 år, og det kommer heller ikke til at tage 10 år,« siger Christian Stadil.

4
Islamisk kunst og Vestjysk Bank

Da virksomheder og pensionskasser gik sammen om at byde på den nødlidende Vestjysk Bank, var der en overraskende spiller i blandt: Fonden bag kunstmuseet Davids Samling.

På Kronprinsessegade midt i København ligger kunstmuseet, som blandt andet rummer én af verdens største samlinger af islamisk kunst. Umiddelbart kunne det virke mystisk, at Davids Samling nu skulle smide 25-40 mio. kr. i Vestjysk Bank. Men bag museet står en fond med en formue på knap 1,5 milliarder kroner, som skal investeres.

Læs om fondens interessante historie her og find ud af, hvad de ellers investerer i.

Det sker i dag

  • Kl 9: Der kommer nye tal for antallet af overnatninger på danske campingpladser og små hoteller.
  • Kl. 11: Den officielle indvielse af byggeriet Axel Towers i centrum af København finder sted i dag, og det er kronprins Frederik, der står for indvielsen.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier viser tirsdag morgen en blandet udvikling, dog med en overvægt af markeder i plus. På børsen i Tokyo er der pæne stigninger, efter at det amerikanske S&P 500-indeks lukkede rekordhøjt, skriver Ritzau Finans.

  • Nikkei 225: +1,1 pct.
  • China Shanghai Composite: +0,1 pct.
  • Indiens BSE Sensex: +0,1 pct.
  • Sydney ASX 200: -0,5 pct.