Staten kan tabe penge på udstationerede

Økonomer sår tvivl om beregningerne bag afskaffelsen af udstationeredes skattefritagelse

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Staten kan stik imod hensigten tabe penge på den stærkt kritiserede afskaffelse af skattefritagelsen for danskere, der sendes på opgaver i udlandet.

Ifølge Skatteministeriet vil ændringen indbringe 315 millioner kroner om året fra 2014, men i høringsrunden blev ministeriet advaret om, at beregningerne ikke holder stik, fremgår det af dokumenter fra Folketinget. Trods advarslerne fra flere organisationer og virksomheder valgte skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) at fastholde beregningerne.

Førende økonomer tilslutter sig kritikken. Skatteministeriet forudsætter et tab på 50 millioner kroner som følge af bl.a. færre udstationeringer. Ifølge Finansministeriet vil ændringen føre til tab af cirka 100 arbejdspladser.

»Men det er ikke et skøn, ministeriet har kunnet basere på meget viden. Det er tæt på at være gætværk, og hvis man tænker på de negative effekter, som det får, og de meldinger, der er kommet, så er tab på 50 millioner og 100 arbejdspladser meget lavt sat. Det kan sagtens ende med et negativt provenu,« siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Bo Sandemann Rasmussen.

Som Berlingske har afdækket, forventer Cowi at tabe 150 danske arbejdspladser. Medicovirksomheden AMBU, Carlsberg og Rambøll oplyser tilsvarende, at de vil udstationere markant færre i fremtiden.

»Meromkostningerne er så store, at der er tre logiske følger: At danskere ikke udstationeres, at virksomheder bruger andre nationaliteter, eller at danskere, der er udstationeret, ophæver deres danske skattepligt. I alle tre tilfælde taber staten penge. Og at det kun skulle være 50 millioner, er jeg meget skeptisk overfor,« siger ekspert i personskatteforhold, Per Ørtoft Jensen fra revisionsfirmaet KPMG.

Politikere har med over 20 spørgsmål forsøgt at få Skatteministeriet til at uddybe, hvordan det er nået frem til et tab på 50 millioner kroner, men uden held.

»Høringssvarene viser, at beregningen sandsynligvis er forkert, og at det giver et negativt provenu,« siger skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF).

Skatteministeriet skriver i en mail til Berlingske, at ministeriet »ikke har yderligere kommentarer«, men at beregningerne er foretaget efter »gængse metoder«.