Startskud for etniske iværksættere

Læs mere
Fold sammen
Vidensiværksættere med internationale ambitioner kan starte her!

Det var budskabet, da iværksætterprojektet "Born Global Nørrebro" i går indledte sit virke på Nørrebro i København.

Integrationsminister Bertel Haarder, som er med til at finansiere projektet, var særdeles optimistisk omkring den effekt, han venter, at projektet får på iværksætterlysten blandt både etniske minoriteter og danskere.

- Born Global er et projekt, vi med stolthed støtter, og vil glæder os til at se resultatet om et år, når der skal afrapporteres, sagde integrationsministeren, da folkene bag projektet præsenterede deres ideer på en konference i går.

Etniske iværksættere er et område, vi i Danmark har haft for lidt fokus på hidtil, for iværksættere kan skabe mange af de arbejdspladser, som både danskere og nydanskere mangler i øjeblikket, var beskeden fra integrationsministeren.

- Mange flygtninge og indvandrere har en stærkere selvstændighedskultur, end vi danskere har. Der ligger et helt oplagt potentiale, som ikke bliver udnyttet, sagde Bertel Haarder. Ved at etniske minoriteter og danskere møder hinanden i Born Global-projektet er det meningen, at danskere og nydanskere skal kombinere deres kompetencer, understregede Bertel Haarder:

Målsætningen er, at flygtninge og indvandrere skal starte virksomheder i andre brancher end de traditionelle, stereotype brancher som pizzariaer og grønthandlere. Gerne videnbaserede virksomheder, understreger Thomas Køllner, seniorprojektleder og samtidig direktør i Dansk IværksætterForening.

Modvirker ghettoer

Samtidig er det vigtigt, at iværksætterne er med til at skabe liv i områder, hvor der ikke er meget erhvervsaktivitet.

Således er projektet også en måde at modvirke en ghettoisering af indre Nørrebro, hvor Born Globals lokaler ligger.

- Formålet med dette projekt er også at vende debatten og sætte fokus på de kompetencer, som mange nydanskere ligger inde med. En meget vigtig del af projektet er, at iværksætterne skal tilføres reelle forretningskompetencer fra professionelle erhvervsfolk, siger Thomas Köllner, der er seniorprojektleder på Born Global-projektet.

- Derfor har vi allieret os med professionelle leverandører af rådgivning og sparring, siger han.

Ikke aktiveringEn række private firmaer, blandt andre Microsoft og advokatfirmaet Delacour er sponsorer og partnere på projektet.

Integrationsministeriet og Den Europæiske Socialfond finansierer projektet, som ledes af Dansk Iværksætter Forening og Nørrebro Park Kvarterløft. Men projektet er ikke endnu et beskæftigelsesprojekt, understregede integrationsminister Bertel Haarder ved konferencen i går:

- Iværksætteri er ikke en aktiveringsindsats. Iværksætter-aktivitet skal ikke være den sidste udvej, når man har prøvet andre muligheder. Det skal være det første, man gør, sagde Bertel Haarder.