Stagnerende priser får boligkøbere til at ryste på hånden – især i København

Flere boligøkonomer ser nye tal fra Boligsiden som tegn på, at rentestigninger og inflation er begyndt at sætte sig i boligsalget. Det kan meget vel betyde prisfald i landets dyreste områder i løbet af det næste år, lyder vurderingen.

Ifølge Lise Nytoft Bergman, boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit, er det nu også de dyreste områder i landet, boligkøbere vender ryggen til. »I Hovedstaden ser det slemt ud,« skriver hun i en analyse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye tal fra Boligsiden for handler i juni vidner om det laveste antal solgte boliger i år – og det laveste antal for juni siden 2014.

Samtidig har boligpriserne stort set ikke rykket sig i juni.

I juni blev der solgt 1.047 ejerlejligheder – det laveste for måneden siden 2011.

Udviklingen er især udtalt i København, der i en årrække har været garant for en nærmest ustoppelig pris- og salgsudvikling.

Ifølge Finans, der har fået Boligsiden til at trække tal for hovedstaden, blev der i juni solgt 82 parcel- og rækkehuse samt 383 ejerlejligheder i området København By.

Ifølge Lise Nytoft Bergman, boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit, er det de dyreste områder i landet, som boligkøbere nu vender ryggen til.

»I Hovedstaden ser det slemt ud,« skriver hun i en analyse og peger især på, at den seneste tids rentestigninger har ramt købelysten.

Renten på et fastforrentet lån er aktuelt på fire procent. Ved årsskiftet lød den på 1,5 procent og for yderligere et år tilbage var den nede på en halv procent.

Købers marked?

Priserne er steg i juni, men meget beskedent. Ifølge Boligsiden steg den med 0,4 procent, mens prisen for lejligheder steg med 0,1 procent.

»Der er ingen tvivl om, at det i stigende grad er købers marked. I juni blev der givet dobbelt så store nedslag i prisen på både huse og lejligheder, som der blev givet på samme tid sidste år, og samtidig er udbuddet steget støt siden nytår,« skriver Louise Aggerstrøm, chefanalytiker i Danske Bank, i en analyse:

»De stigende renter har gjort det markant dyrere at købe bolig, og trods en stærk økonomi herhjemme kan det ikke undgå før eller siden at sætte sig i priserne. Derfor forventer vi, at priserne så småt begynder at falde på tværs af boligtyper de kommende måneder.«

Louise Aggerstrøm understreger, at »svaghedstegnene« på boligmarkedet langtfra er alarmerende.

Også Nordeas Lise Nytoft Bergman mener, at priserne på boligmarkedet bør falde i de dyreste dele af landet det næste års tid.

»Hvis køberne står i kø, presses priserne op, mens det modsatte gør sig gældende, hvis fremmødet er lavt,« skriver hun.