Stærkt amerikansk detailsalg er kort fornøjelse - orkaner trækker op

Læs mere
Fold sammen

Orkanerne Harvey og Irma ødelagde flere hundredetusinde biler, da de hærgede USA i august og september, men det har til gengæld holdt en hånd under privatforbruget.

Der er dog tale om engangsfornøjelse, og da forbruget i øjeblikket stiger mere end indkomsterne, kan den amerikanske økonomi risikere at bremse op næste år, vurderer Kim Fæster, der er chefanalytiker i Jyske Bank.

- Forbrugerne fyldte indkøbskurven godt og grundigt op i september, hvor forbruget steg mere, end det har gjort siden august 2009 hvor USA i øvrigt netop var undsluppet recessionen.

- Stigningen i forbruget skyldes dog for 80 pct. vedkommende et øget bilsalg, og det kommer, efter at orkanerne Harvey og Irma ødelagde knap 700.000 biler. Det er således et engangsløft i privatforbruget, som ikke kommer til at gentage sig, skriver Kim Fæster i en skriftlig kommentar.

Det amerikanske detailsalg steg 1 pct. i september i forhold til august, mens økonomerne havde ventet en stigning på 0,9 pct. ifølge et estimat fra Bloomberg.

Trods "hjælpen" fra de to orkaner påpeger Kim Fæster, at det fortsat er privatforbruget, som trækker væksten i USA. Han vurderer, at forbrugerne til en vis grad lever over evne, hvilket kan blive et problem på længere sigt.

De amerikanske forbrugere har således købt for 566 mia. dollar ekstra det seneste år, men har kun øget indtjeningen med 407 mia. dollar.

- Det er naturligvis uholdbart på længere sigt, og vi venter da også, at væksten i privatforbruget vil aftage fra midten af 2018 og fremefter.

- Da USA's vækst stort set er drevet af privatforbruget, betyder det en stor risiko for en recession i 2019, skriver Kim Fæster.

/ritzau/FINANS