Stærkeste vækst siden 1984: Amerikansk BNP-tal overrasker

Aktiemarkedet har vendt minusser til plusser torsdag eftermiddag, efter at det amerikanske BNP-tal for fjerde kvartal i træk viste noget stærkere vækst end forventet.

Den økonomiske vækst i USA overraskede i fjerde kvartal. Det skyldes især vækst i amerikanernes privatforbrug. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjoern Kils/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så kom der endelig lidt gode nyheder til det hårdt trængte aktiemarked.

Den økonomiske vækst i USA i fjerde kvartal var nemlig langt højere end ventet og landede på 6,9 procent. Økonomer havde ifølge Bloomberg »kun« forventet vækst på 5,5 procent. Det stærke tal for fjerde kvartal hiver amerikansk vækst for hele 2021 op i 5,7 procent, hvilket er den højeste årlige vækst siden 1984. Det skyldes blandt andet en stærk eksport samt privatforbruget, som steg med 3,3 procent.

»Særligt forbrugerne satte fart på væksten i 2021. Forbrugerne har utrolig stor magt i amerikansk økonomi. Privatforbruget udgør en meget større del af økonomien i USA end i Danmark og Europa,« siger Allan Sørensen, cheføkonom hos Dansk Industri, og tilføjer:

»Genåbningen var den nemme del af genopretningen i amerikansk økonomi. Det er ikke muligt at opretholde lige så høj vækst i den kommende tid. Væksten i amerikansk økonomi forventes at aftage til fire procent i 2022.«

Det overraskende gode BNP-tal hjalp torsdag eftermiddag med at skubbe aktiemarkedet højere op og fik flere steder hevet det helt ud af rødt territorium. Det tyske DAX-indeks steg for eksempel 0,3 procent efterfølgende, mens det Danske C25-eliteindeks var oppe 0,1 procent.

Tidligere på dagen var aktier i hele Europa ellers fedtet ind i mørkerøde tal efter onsdagens møde i den amerikanske centralbank. Her gjorde centralbankchef Jerome Powell det klart, at han kommer til at stramme pengepolitikken den kommende tid for at tøjle den høje inflation i USA. Dermed fik han sagt til investorerne, at centralbanken altså ikke længere holder hånden under aktiemarkedet på trods af en ellers temmelig turbulent januar.