Stærke jobtal løfter dollaren

Endnu en stærk jobrapport fra USA løfter dollar fredag eftermiddag. Den amerikanske økonomi har længe løbet væsentligt hurtigere end den europæiske, og med fredagens tal for beskæftigelsen er forventningerne til en amerikansk renteforhøjelse kun skærpet.

Foto: SAUL LOEB.
Læs mere
Fold sammen

En stigning i beskæftigelsen uden for landbruget på 257.000 slog med bred margin analytikerforventningerne om 228.000 nye job. Samtidig blev december-tallet revideret markant op til ekstra 329.000 job uden for landbruget mod tidligere meddelt 252.000.

- Det er solide tal. Det bør fjerne noget af tvivlen om, hvorvidt USA kan stramme i midten af 2015, vurderer Matt Derr, der er valutastrateg i Credit Suisse, over for Bloomberg News.

Dollar er efterfølgende styrket markant, så der blot går 1,1366 dollar på en euro mod en krydskurs på omkring 1,1460 dollar kort før statistikken blev kendt og 1,1430 torsdag eftermiddag.

Fredag er der til gengæld ikke meget spræl i den danske krone, der nærmest ligger bomstille i 7,4440 kr. for en euro. Det er imidlertid et niveau, der er for stærkt for Nationalbanken, og fortsætter styrkelsespresset på kronen, kan der komme yderligere tiltag ud over de fire rentenedsættelser og stoppet for statsobligationer, der allerede er annonceret.

- Jeg har mere af det samme, først og fremmest. Men så har vi sikkert også nogle andre instrumenter af mere ukonventionel karakter nede i værktøjskassen, vi kan tage i brug. Men først og fremmest er det et spørgsmål om at intervenere i markedet og ændre renten, siger nationalbankdirektør Lars Rohde til Ritzau Finans.