Stærke IFO-tal giver genvalg til Merkel

Stemningen i det tyske erhvervsliv er fortsat forrygende, viser fredagens IFO-tal, og den stærke økonomi vil sikre Angela Merkel fire år mere som forbundskansler, når tyskerne skal til stemmeurnerne 24. september.

Angela Merkel. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOF STACHE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank i en kommentar.

»Den fantastisk stærke situation i tysk økonomi betyder, at kansler Merkel efter alt at dømme bliver genvalgt den 24. september.«

»Med tårnhøj optimisme og rekordlav arbejdsløshed kan Merkel levere en økonomisk situation, som tyskerne gerne vil beholde,« skriver Jacob Graven.

Det vigtige IFO-indeks måler opfattelsen af forretningsklimaet blandt 7000 tyske selskaber og lå i august på 115,9.

Der er bedre end analytikernes estimat, som ifølge Bloomberg News var 115,5, men er dog et lille fald fra juli, hvor indekset satte rekord i indeks 116.

Trods stagneringen i august er der dog fortsat fuldt tryk på den tyske økonomi, vurderer cheføkonom Helge Pedersen fra Nordea Markets.

»Sammenholdt med det stærke PMI-indeks, som blev offentliggjort tidligere på ugen, efterlader dagens tal ingen tvivl om styrken i den tyske økonomi. I dag fik vi også bekræftet, at BNP voksede med 0,6 pct. i andet kvartal.«

»Et usikkerhedsmoment for konjunkturerne er, hvilken effekt Dielsel-gate vil have på økonomien, men noget tyder på, at skandalen endnu ikke har haft en større betydning,« skriver Helge Pedersen i en kommentar.

Helge Pedersen peger på, at IFO-tallet er af væsentlig betydning for dansk økonomi, fordi Tyskland årligt aftager 15-20 pct. af dansk eksport og derved er Danmarks vigtigste handelspartner.

/ritzau/FINANS