Stærk krone kan udløse dansk rentedyk

Den danske krone spiller med musklerne og har på det seneste styrket sig så meget over for euroen, at det snart kan udløse en isoleret dansk rentesænkning.

Den danske krone er bomstærk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks Nationalbank vil med stor sandsynlighed gennemføre en isoleret dansk rentesænkning i nær fremtid. Den danske krone er nemlig bomstærk og er tilmed steget betydeligt i kurs over for euroen på det sidste.

Samtidig har Danmarks Nationalbank nu flere måneder i træk været ude i valutamarkedet og sælge kroner og købe euro for at holde den danske krone på plads over for euroen.

Kronen må ifølge den særlige ERM2-aftale svinge med 2,25 procent på hver side af en aftalt centralkurs over for euroen, som hedder 746,038 kroner for 100 euro. Bliver kronen enten for stærk eller svag, så skal direktør Lars Rohde fra Danmarks Nationalbank, sammen med sine to øvrige kollegaer i direktionen, skride til handling med enten interventioner i valutamarkedet eller ændringer af renten.

Normalt bruger Danmarks Nationalbank op mod 20 milliarder kroner i valutamarkedet, før de begynder at ændre på renten og det peger på, at der kan komme et rentedyk snart.

Renten på indskud i Danmarks Nationalbank er nede på minus 0,05 procent, sådan at bankerne skal betale for at have penge placeret hos Danmarks Nationalbank. Udlånsrenten er derimod på 0,2 procent.

Øget pres på Lars Rohde

Renten hos Den Europæiske Centralbank (ECB) er derimod nede på minus 0,2 procent for indskud og 0,05 procent på udlån, altså et stykke under det danske niveau. Præsidenten for ECB, italienske Mario Draghi, har også på det sidste og ved flere lejligheder signaleret, at der snart kan komme yderligere opkøb af europæiske obligationer eller andre og nye pengepolitiske tiltag fra ECB. Det har presset de korte markedsrenter ned i eurolandene og øget rentespændet til Danmark, sådan at det bliver en større økonomisk fordel af placere penge i danske kroner i stedet for euro. Det skubber kronen op i kurs og lægger et stigende pres på Lars Rohde for at skride til handling og sætte renten ned.

Det er sandsynligt, at Lars Rohde går yderst forsigtigt til værks og i første omgang kun sænker renten med beskedne 0,1 procentpoint. Dermed vil indlånsrenten ikke komme ned under de minus 0,2 procent, som renten blev sænket til i sommeren 2012, da eurokrisen rasede, og Danmark blev en slags sikker havn i usikre tider. Udlånsrenten er det derimod sandsynligt, at Lars Rohde vælger at fastholde på de aktuelle 0,2 procent, hvor den har ligget uændret siden juni 2012.

Marginal betydning

At Danmarks Nationalbank godt kan finde på at sænke renten i nær fremtid er ventet på obligationsmarkedet, hvorfor det næppe får andet end marginal betydning for de korte bygge- og boligrenter.

ECB kan derimod godt komme til at påvirke renten en del, når de torsdag afvikler deres næste pengepolitiske møde, fordi forventningerne her er ganske store. Mario Draghi kan derfor let komme til både at skuffe, og sende renten op, eller overraske med nye tiltag, som sender renten lidt ned –også herhjemme.