Stærk dollar gør shoppingturen dyrere

USA-rejse. Priserne for et ophold i USA bliver dyrere, advarer ekspert. Men det skræmmer ikke danskerne væk, mener rejsebranchens forening.

Danskerne må regne med, at shoppingturen til USA bliver noget dyrere som følge af den stigende dollarkurs. Her er en kvinde med indkøbspose på vej over Times Square i New York. Foto: Jewel Samad/AFP Fold sammen
Læs mere

Masser af rejsetilbud og billige kendte mærkevarer. Det lokker mange danske turister til USA hvert år. Men hvis man går og drømmer om en tur over Atlanten, skal man tænke sig om en ekstra gang, når rejsebudgettet lægges.

Det er rådet fra Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom hos Nordea. Den stærke amerikanske dollar kan nemlig gøre rejsen dyrere end forventet.

»Hvis man har planlagt den store sommerferie i USA, og dollaren bliver ved med at have det så godt, som den har det lige nu, og måske endda også stiger endnu mere, så bliver turen alt andet lige dyrere end planlagt,« siger Ann Lehmann Erichsen og fortsætter: »Hvis man er lidt i tvivl, om man skal tage det ene eller det andet sted hen, så kan det være, man skal vælge at lade være med at tage til USA til sommer og i stedet tage et andet sted hen,« siger hun.

Det har været gode tider for den amerikanske dollar på det seneste, men alligevel er lysten til at rejse til USA ikke blevet mindre blandt danskerne. Tværtimod. I 2005 registrerede Danmarks Rejsebureau Forening 174.581 udrejsende danskere til USA, og tallet var i 2013 steget til 269.444, hvilket er det senest kendte tal. Forklaringen er ifølge adm. direktør hos Danmarks Rejsebureau Forening, Lars Thykier, at det fortsat er billigere at købe mange forskellige mærkevarer i USA end herhjemme. Det er også blevet væsentligt billigere at flyve over Atlanten i takt med, at der er kommet flere udbydere, og derudover er en stor del af de danskere, der rejser til USA, enten feriegæster til især krydstogter eller folk, der skal besøge deres familier.

»Og de bliver ikke ramt, når man taler om en kurs, der ikke ligger højere end mellem 5,50 kr. og 6,25 kr. Der skal vi helt op på noget, der ligger mellem 6,5 kr. til 12,00 kr. for en dollar,« mener Lars Thykier.

»Men kursstigningen betyder stadigvæk ikke, at man skal betale samme pris for en iPhone, som man skal herhjemme. Der er en smertegrænse, men vi er slet ikke deroppe endnu,« siger han.