Stabile forventninger i byggesektoren

Opdateret 9:50: Bygge- og anlægssektorens forventninger til de kommende tre måneder fortsætter på sidste måneds høje niveau, mens mangel på arbejdskraft begrænser produktionen.

Byggesektorens forventninger ligger fortsat på et usædvanligt højt niveau, primært som følge af en stor ordrebeholdning, skriver Danmarks Statistik.

"Det er kun glædeligt, da det betyder, at flere byggeopgaver kan blive færdiggjort inden vi når frem til foråret, hvor byggeaktiviteten for alvor tager til i fart," siger seniorøkonom i Jyske Bank Peter Skøttegaard Øemig.

Januar-tallet lander på 23 procent, når der korrigeres for sæsonudsving. Til sammenligning var indikatoren omkring 0 i starten af 2005. Indikatoren er en sammenvejning af forventningerne til beskæftigelse og ordrebeholdning.

Den sæsonkorrigerede indikator for beskæftigelse er faldet fra 18 pct. til 16 procent, mens den sæsonkorrigerede indikator for omsætning er uændret 20 pct. Den sæsonkorrigerede ordrebeholdning er steget fra 28 pct. til 31 pct.

Mangel på arbejdskraft begrænser produktionen

Virksomheder, der repræsenterer 32 pct. af beskæftigelsen i bygge og anlæg, oplyste ultimo december 2006, at mangel på arbejdskraft var årsag til produktionsbegrænsninger. Det er et lille fald i forhold til sidste måned, hvor det tilsvarende tal var 35 pct.

Og ifølge Peter Skøttegaard Øemig melder knap hver 3. byggevirksomhed om mangel på arbejdskraft og snart hver 5. byggevirksomhed om mangel på byggematerialer, som en begrænsning på produktionen.

"Det lægger naturligvis en dæmper på aktiviteten, og øger samtidig risikoen for, at byggeomkostningerne tager så meget til i fart, at det i sidste ende risikerer at bremse efterspørgslen," siger han.