Splittelse blandt EU-landene er en stopklods for hasteindgreb mod energikrisen

På et krisemøde i Bruxelles drøftede EUs energiministre, hvordan EU skal sikre, at borgere og virksomheder kommer helskindet gennem den eskalerende energikrise. Men der er fortsat stor uenighed blandt landene, hvor særligt et prisloft over russisk gas kan blive en udfordring.

Danmark og klima-, forsynings- og energiminister Dan Jørgensen ser gerne, at der bliver indført et prisloft på russisk gas, men der er stadig uenighed blandt EU-landene. Det er endnu uvist, hvornår der lander en konkret plan fra EU-Kommissionen til at afhjælpe energikrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EUs energiministre var fredag mødt op i Bruxelles for at drøfte EU-Kommisionens fem forslag til at få borgere og virksomheder helskindet gennem energikrisen.

Målet er at reducere de rekordhøje energipriser, som rammer millioner af europæiske familier.

Men der er endnu ikke kommet nogen konkrete tiltag på bordet om, hvordan EU skal skride ind over for den optrappede energikrise, og derfor vurderer de fremmødte energiministre, at forhandlingerne fortsat kræver mere arbejde.

»Det var ikke en let diskussion. Og det bliver med sikkerhed ikke den sidste. Men vi lykkedes med at finde en retning for de beslutninger, som skal træffes,« sagde Jozef Síekela, der er Tjekkiets industri- og handelsminister, på et pressemøde fredag.

Han fortalte dog, at der er bred enighed blandt EUs energiministre om, at der skal handles hurtigt for at få bugt med energipriserne. EUs energiministre foreslår, at EU-Kommissionen kommer med konkrete tiltag på fire områder i løbet af de kommende dage.

De skal blandt andet indeholde et indgreb mod fossile energiselskaber, hvor en del af overskuddet skal gå til borgere og virksomheder, der er ramt af de tårnhøje energipriser. Derudover kræver EU-landene et konkret forslag til, hvordan vi kan reducere brugen af strøm, samt et forslag til et prisloft på gas. Det skriver Ritzau.

Herudover ønsker de også et forslag om, hvordan EU-landene kan sikre likviditet hos energiselskaberne. Det er allerede forslag, der læner sig op ad dem, som EU-Kommissionen præsenterede tidligere i denne uge.

Herhjemme lancerede regeringen torsdag en midlertidig statsgarantiordning på 100 milliarder kroner, der skal hjælpe elselskaber, som kan komme i problemer med likviditeten.

Dermed følger Danmark i fodsporene på Sverige og Finland, som ligeledes har stillet milliardgarantier til rådighed for elselskaber for at sikre stabilitet på markedet.

Uenighed om prisloft

Særligt er der blandt EU-landene stor uenighed om et såkaldt prisloft over russisk gas, som Kommissionen med Ursula von der Leyen i spidsen tidligere har foreslået.

Den danske klima-, forsynings- og energiminister Dan Jørgensen (S), der var blandt de fremmødte energiministre på fredagens møde i den belgiske hovedstad, har dog et klart ønske om at gennemføre et loft over prisen på Ruslands gas.

»Fra dansk side har vi sagt, at kan vi opnå enighed om det, så synes vi, det er en god idé. Men det er også klart, at det er meget, meget vigtigt, at vi står sammen,« sagde Dan Jørgensen ifølge Ritzau.

Han slog samtidig fast, at vi ikke skal ende i en situation, hvor der opstår splittelse mellem EU-landene som følge af et muligt prisloft.

»For en af grundene til, at det har virket at lægge pres på Rusland, er, at der har været solidaritet. Og det skal der også være om det her spørgsmål,« sagde han.

Rusland har tidligere truet med at lukke helt for gassen til Europa, hvis der bliver lagt et prisloft på køb af russisk gas. Og det vil særligt ramme lande som Tyskland og Italien samt østeuropæiske lande, som er dybt afhængige af den russiske gas.

Forud for mødet i Bruxelles sagde Dan Jørgensen, at det ikke er nok kun at indføre et prisloft på den russiske gas, men at vi også skal vende blikket mod vores norske nabo, der er Europas største leverandør af naturgas.

»Vi skal se på, om prisloftet skal gælde andre lande end Rusland, men vi skal passe på ikke at putte Putin og Norge i samme boks,« sagde Dan Jørgensen ifølge det norske erhvervsmedie E24.

Han slog samtidig fast, at EU ikke skal føre den samme politik over for Norge, som vi gør over for den russiske præsident, Vladimir Putin. Men det stadig er en »god idé«, at prisen på den norske gas også bliver anderledes, sagde Dan Jørgensen.

Der er tidligere blevet lagt et pres på Norge om, at de skal indføre et loft over gaspriserne for derved at hjælpe resten af Europa med effekterne af sanktionerne mod Rusland. Den norske statsminister, Jonas Gahr Støre, sagde torsdag, at Norge er villig til at drøfte et prisloft på den omdiskuterede energikilde.

Det er endnu uvist, hvornår der vil lande en konkret plan fra EU-Kommissionen.