Spil for milliarder, Trolde skal trække turister, Nordea valgte side og Danske Bank på kur

God morgen

Det var ugen, hvor danskernes foretrukne mobilbetalingsløsning, MobilePay, blev endnu mere populær. Nordea valgte i ugens løb at forlade Swipp-samarbejdet, der består af mere end 70 danske pengeinstitutter, for at indgå et parnerskab med konkurrenten Danske Bank om MobilePay i Danmark og Norge.

Det var dog ikke den eneste opsigtsvækkende nyhed som banksektoren bød på i denne uge. Danske Bank forbereder sig på en fremtid med færre medarbejdere. I første omgang bliver der dog ikke tale om en decideret fyringsrunde i landets største bank. I stedet har banken tilbudt omkring 8.000 af bankens 19.400 medarbejdere en frivillig fratrædelse.

Det var også ugen, hvor der blev sat navn på årets Nobelprisvinder i økonomi. Oliver Hart og Bengt Holmström løb med prisen. Oliver Hart er 86 år og født i London, England, mens Bengt Holmström er 67 år og født i Helsinki, Finland. De vinder for deres såkaldte »kontraktteori«, der blandt andet behandler spørgsmål som, hvorvidt topchefer skal betales gennem aktie- eller bonusordninger? Om lærere, sundhedsplejere og fængselsvagter skal have faste lønninger eller aflønnes efter deres præstationer? Og om samfundsinstitutioner så som skoler, hospitaler og fængsler skal være offentligt- eller privatejet?

Berlingske var i denne uge på besøg i en teenagers værelse for at forstå den voksende branche inden for e-sport. Det vil sige turneringer, hvor typisk unge mennesker spiller computerspil mod hinanden. Rundt omkring i verden poster stadig tungere investorer og kommercielle partnere solide beløb i e-sport. Hollandske Newzoo, der har specialiseret sig i at indsamle data om e-sport, anslog i en rapport tidligere i år, at omsætningen i e-sport var på 325 millioner dollars i 2015. Forventningen er, at sektoren vil vokse med en vækst på svimlende 43 pct. årligt, så omsætningen i 2019 lyder på i omegnen af en milliard dollars.

Den populære netportal Trendsales leverede i denne uge pinefuld læsning i form af et årsregnskab, der var usædvanligt grumt. Manglende betaling af moms, manglende betaling af selskabsskat og lønninger er blot et par punkter fra skrækregnskabet fra Trendsales. »Selskabet har ikke overholdt reglerne for korrekt bogføring,« fremgår det af det dugfriske regnskab fra selskabet bag den populære tøjportal.

Og nu til små farverige trolde, der skal kaste magi over den danske turistbranche. Hos VisitDenmark håber de, at animationsfilmen Trolls bliver den næste store biografbasker. Filmen bygger nemlig på de danske Gjøl-trolde, og derfor har den danske turismeorganisation indledt en stor offensiv, der skal lokke folk fra verdens biografer til Danmark.

Regnskabssæsonen er så småt ved at komme i omdrejninger, og i næste uge er det særligt de udenlandske selskaber, der leverer tal for 3. kvartal. Heriblandt: Handelsbanken, Norwegian, Atlas Copco og Johnson & Johnson.

Så følg endelig med på Business.dk samt Business.dk/live

Med ønsket om en god søndag.

Morten Thorborg Jasper

Jourhavende, Business.dk