Specialbutikker frygter afskaffelse af lukkelov

En udvidelse af mulighederne for at holde søndagsåbent vil koste mange specialbutikker og små byer livet, mener Danmarks Handelsstandsforeninger.

Foto: Jens Astrup / Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Mens størstedelen af det organiserede danske erhvervsliv står i kø for at udtrykke deres tilfredshed med regeringens nye lukkelov, er begejstringen til at overse hos Danmarks Handelsstandsforeninger og Håndværksrådet.

Her udtrykker man dybfølt bekymring for, hvordan en ændring i danskernes indkøbsmønstre vil påvirke samfundsstrukturen:

- Man har i årevis brugt milliarder af kroner på at skabe nogle interessante bymidter i de små og mellemstore byer, der med et spirende forretningsliv skulle gøre det attraktivt at bosætte sig i området – og dermed også gøre det attraktivt for virksomheder at slå sig ned der, hvor arbejdskraften var. Derfor er det fuldstændig gak i låget – og et skridt i den stik modsatte retning – at gøre det her, siger Bent Aarrebo Pedersen, formand i Danmarks Handelsstandsforeninger.

Læs også:
Haves: Begejstring Mangles: Forretningssans
Håndværket prioriteres

Butiksdød

Bent Aarebo Pedersen er overbevist om, at en ny situation, hvor de helt store supermarkeder og butikscentre får lov til at holde søndagsåbent, når det passer dem, vil betyde døden for mange små butikker med udvalgsvarer.

- Regnestykket er enkelt: Har man 10 fabrikker i en by, der i dag producerer fem en halv dag om ugen, som så i morgen begynder at producere alle ugens syv dage, vil der naturligt opstå en overkapacitet – og så må nogle af fabrikkerne lukke, siger Bent Aarrebo Pedersen, formand i Danmarks Handelsstandsforeninger.

Også hos Håndværksrådet, der repræsentere en stribe mindre butiks- og erhvervsdrivende i øvrigt, er man skeptiske:

- I udgangspunktet støtter vi den foreslåede udfasning af lukkeloven – det er mod en styrket liberalisering at vinden blæser for detailhandlen. Men der er nogle uheldige konsekvenser, vi er usikre på; eksempelvis hvordan liberaliseringen påvirker de mindre specialfødevarebutikker – og erhvervslivet i provinsen generelt, siger chefanalytiker Mads Engberg, der derfor understreger vigtigheden af at evaluere den nye lukkelov, inden den afskaffes helt i 2012 og justere den, hvis konsekvenserne er butiksdød og/eller en affolkning af lokalområderne.

Læs også:
Haves: Begejstring Mangles: Forretningssans
Håndværket prioriteres

Butiks- og erhvervsliv

For der er en klar sammenhæng mellem livet i provinsbyen, udbuddet af butikker og mulighederne for at drive virksomhed.

- En negativ påvirkning af detailhandlen vil også få betydning for andre brancher. Virksomheder har brug for personale. Og hvis befolkningen søger mod de større byer, fordi butikkerne er væk, og det ikke længere kan lade sig gøre at få familielivet til at hænge sammen, så bliver det naturligvis også vanskeligere for virksomhederne at eksistere, siger Mads Engberg.

Og detailhandlen er en af de brancher, der er aller hårdest ramt af konkurser i disse tider. Og Danmarks Handelsstandsforeninger vurderer, at udbuddet af butikker – særligt i provinsen – vil blive barberet ned med yderligere 20 procent inden for en overskuelig årrække:

- Det betyder, at over halvdelen af den danske befolkning får en ringere butiksservice; der bliver længere at køre til butikkerne – det betyder flere biler, flere kilometer og mere CO2-udledning. Og så betyder det en fraflytning fra de mindre byer til de større. Det er simpelthen en underminering af hele den samfundsstruktur, vi har i Danmark, siger Bent Aarrebo Pedersen.

Nye muligheder

Håndværksrådet mener også at kunne se skiftende mønstre i krystalkuglen:

- Hvis søndag i højere grad bliver en almindelig hverdag for butikkerne, betyder det også, at langt flere mennesker skal til at arbejde om søndagen. Det stiller større krav til den offentlige transport, åbningstiderne i daginstitutioner og en masse andre services – altså en ret betydelig justering af samfundsrytmerne, som vi kender dem, siger Mads Engberg, der trods usikkerhedsmomenterne stadig er fortaler for at afprøve den nye lukkelovs-model.

For med nye modeller og styrket konkurrence følger også nye muligheder:

- Denne nye situation giver nye muligheder for mange butikker. Og dem, der sover i timen, bliver sjældent belønnet. Man kan afprøve helt nye åbningstider. Der er stadig mange butikker, der ikke holder åbent om søndagen, selvom de har muligheden for det, siger Henning Bahr, direktør i Retail Insitute Scandinavia.

Læs også:
Haves: Begejstring Mangles: Forretningssans
Håndværket prioriteres