Spar Nord kaster millioner efter sparegris: »Hvis vi kan være en succes i Danmark, så kan vi også begynde at skalere for alvor i udlandet«

Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen. Portræt af Søren Nielsen der (37-årige) driver virksomheden Ernit, der laver digitale sparegrise til børn. Han er en del af en kæmpebølge, hvor banker investerer i små virksomheder for at sikre deres forretninger overlevelse.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen og velkommen til en helt ny uge med masser af spændende erhvervshistorier. En af dem kommer fra Nykredit-formanden Nina Smith, der ikke agter at cheferne i koncernen skal forgyldes ved en kommende børsnotering, som det skete i Nets. Vi skal også forbi den vragede kronprins i Novo Nordisk, Jacob Riis, der nu alligevel får lidt mere magt i selskabet. Der har også sneget sig et par danske historier ind i dagens overblik: Flaskehalsene er tilbage på arbejdsmarkedet, og så har Trump gjort os mere begejstrede for EU.

Dagens rundtur begynder med historien om Spar Nord og Seed Capital, der har proppet fem millioner kolde kontanter i en digital sparegris.

1
Spar Nord kaster millioner efter sparegris »Hvis vi kan være en succes i Danmark, så kan vi også begynde at skalere for alvor i udlandet«

Hvad der begyndte som en løs strøtanke fra Søren Nielsen og to venner ved nytårsbordet står nu på tærsklen til at blive en lukrativ forretning for de tre venner. Den digitale sparegris, Ernit, som vennerne har opfundet, er i hvert fald blevet væsentligt federe efter Spar Nord og Seed Capital har investeret sammenlagt 5 millioner kr. i foretagendet. Og eksemplet er ikke enestående, for stadig flere banker kaster kærligheden på fintechvirksomheder.

For Søren Nielsen og Ernit betyder investeringen, at selskabet nu kan arbejde mod at få bredt produktet ud til 25 banker i løbet af to år. »Hvis vi kan være en succes i Danmark, så kan vi også begynde at skalere for alvor i udlandet,« siger Søren Nielsen.

2
Jacob Riis bliver mere magtfuld i Novo Nordisk

De var rivaler og begge kandidater til den øverste post i Novo Nordisk, Før Lars Fruergaard blev topchef, men Novos priskrigsramte amerikanske forretning skal ikke længere styres stramt hjemme fra hovedsædet i Bagsværd, så nu giver Lars Fruergaard sin tidligere rival Jacob Riis frit spil i USA.

»Vi skal sørge for, at de direktører, der leder de enkelte salgsterritorier, føler, at de har rum til at gøre det, der skal til, for at vi kan lykkes. Tidligere er de blevet lidt for micro managed og styret lidt for meget. Der må jeg bare sige, at markedet er mere volatilt i dag. Det kræver, at de, der er ude i frontlinjen, kan træffe de beslutninger, der skal til for, at det skal lykkes,« siger Novo Nordisk-topchef Lars Fruergaard ­Jørgensen. Læs hele historien her.

3
Nykredit-bosser skal ikke forgyldes ved børsnotering

Da Nets sidste år blev børsnoteret, vakte det opsigt, at 70 ansatte med topchef Bo Nilsson i spidsen scorede en gevinst på næsten to milliarder. Den situation vil Nykredit-formand Nina Smith gerne undgå, når Nykredit-koncernen skal tages på børsen, så derfor kommer aktieoptioner til ledelsen ikke på tale, siger hun i et interview med Børsen.

»Direktionen skal ikke forgyldes ved en børsnotering. Det er ikke derfor, at vi i foreningen går ind for en børsnotering af Nykredit. Det må der ikke være nogen tvivl om. Derfor har det været helt klart for mig, at direktionen ikke får bonus, aktieoptioner eller incitamentsordninger, der er hængt op på børsnoteringen. Det er vi enige om i bestyrelsen,« siger Nina Smith, der »meget nødig have en Nets-historie eller noget, der ligner.«

Det har tidligere været nævnt af både bestyrelsesformanden og direktør Michael Rasmussen, at optionsprogrammerne ikke kommer på tale ved Nykredits børsnotering.

4
Flaskehalsene er tilbage på det danske arbejdsmarked

Arbejdsmarkedet strammer til, og de danske virksomheder har stadig sværere ved at finde de rette folk. Inden for de seneste tre år er antallet af stillinger, som virksomhederne ikke har kunnet besætte, steget fra 9.400 og til 19.800. Antallet af virksomheder, som mister ordrer, fordi de ikke kan få de rette folk, er også støt stigende

Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Tallene skal ses i lyset af, at beskæftigelsen de senere år er steget, mens ledigheden er faldet.

»Udfordringerne trænger sig på inden for bredere faggrupper som elektrikere og tømrere. Dansk Byggeri frygter en mere generel mangel på faglært arbejdskraft inden for de næste et til halvandet år. Det vil i givet fald skyldes mismatch på uddannelses- og arbejdsmarkeds­området, men bestemt ikke over­ophedning i bygge- og anlægs­branchen,« siger Bo Sandberg, der er cheføkonom i Dansk Byggeri. Læs mere her.

5
Trump øger danskernes begejstring for EU

Danskerne har haft et kompliceret forhold til EU siden indtrædelsen i 1973, men nu har valget af Donald Trump som USAs præsident tilsyneladende styrket opbakningen til EU herhjemme, skriver Børsen.

67 pct. af danskerne mener såledess at EU-samarbejdet er blevet mere vigtigt for Danmark, efter at Donald Trump er blevet USA's præsident. Det viser en ny måling fra Greens Analyseinstitut. Målingen vækker glæde i regeringspartiet Venstre:

»Jeg er meget enig med det kæmpestore flertal af danskere, der mener, at EU er blevet mere vigtigt, efter at Trump er blevet præsident. Vi ser Trump i fuld gang med at gøre det, han sagde, at han ville gøre. Det er helt konkrete udfordringer for Danmark, og det er meget forståeligt, hvis folk spørger sig selv, om vi i Danmark er i stand til at løse udfordringerne alene - eller om vi faktisk har stor nytte af at have EU-samarbejdet i netop den situation, vi er i,« siger EU-ordfører i Venstre Jan E. Jørgensen.

Det sker i dag

Den danske regnskabssæson holder en forlænget weekend i dag, men det betyder ikke, at investorerne kan gøre det samme. Det er nemlig vigtige taler om pengepolitikken på programmet i både USA og Europa:

  • kl 8.00: Tyske fabriksordrer fra december
  • kl 11.30: Bestyrelsesmedlem i ECB, Frank Smets, holder tale
  • kl 21.00: Chef for Federal Reserve i Philadelphia, Patrick Harker, holder tale

Det sker på markederne

Investorerne på Wall Street i USA gik til weekend i fint humør fredag, og den postitive stemning forsætter ind i denne uge, hvor de asiatiske markeder generelt er åbnet positivt.

Udsigten til at den nye amerikanske regering vil revidere og eventuelt tilbagerulle den amerikanske Dodd-Frank-lov, som regulerer finanssektoren, har givet bankerne medvind: »En lempelse af de finansielle regler i USA er tilbøjelig til også at arbejde i de japanske finansielle virksomheders favør,« siger chefstrateg Shoji Hirakawa fra Tokai Tokyo Research Institute til AFP ifølge Ritzau Finans.

I Japan stiger Nikkei 225-indekset med 0,1 pct., mens Topix-indekset er oppe med 0,2 pct. Hang Seng-indekset i Hongkong er oppe med 0,6 pct., og Kinas Shanghai Composite stiger med 0,5 pct.

Taiex-indekset i Taiwan er oppe med 0,9 pct., mens Kospi-indekset i Sydkorea stiger 0,2 pct.

Følg markederne og nyhederne hele dagen minut for minut på BUSINESS LIVE.