Spanien ramt af græsk syge

Spaniens kreditværdighed er faldet, og det rammer både aktiemarkederne og euroen. Spanien er ramt af den græske syge. Hver dag tæller i redningsforsøget.

Foto: ANDREA COMAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kreditvurderingsbureauet Standard & Poor's nedgraderede sent onsdag Spaniens kreditværdighed fra AA+ til AA. Det er stadig en pæn status, men nedgraderingen følger blot en dag efter lignende slag til Portugal og Grækenland, sidstnævnte til junk-status.

Frygten er, at Grækenlands store økonomiske problemer og usikkerheden om en statsbankerot forplanter sig til andre og større euro-økonomier som netop Spanien og Italien.

Konsekvenserne af nedgraderingen kommer dog først og fremmest på finansmarkederne, hvor euroen igen nåede et ny lavpunkt over for dollaren, og hvor spanske aktier faldt med 3 pct.

Nedgraderingen af Spanien kommer som følge af ringere vækstudsigter, og selv om kreditvurderingsbureauerne har været under skarpe angreb under finanskrisen for manglende evner til at opfange problemer i tide, så følger markedet stadig vurderingerne nøje.

Hver dag tæller


Ondets rod er dog stadig Grækenland, hvor det haster med at skrue en redningspakke, hvilket Den internationale valutafond IMF forsøger at gøre sammen med EU-kommissionen og Den europæiske centralbank.

"Hver dag, der går tabt, forværres situationen ikke bare i Grækenland, men i den europæiske union," siger IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn ifølge Wall Street Journal.

Hjælpepakken til Grækenland ser nu ud til at vokse til næsten tre-dobbelt størrelse af de 45 mia. euro, som EU allerede har stillet i udsigt.

Med 120 mia. euro vil Grækenland kunne klare sig uden lånemarkederne indtil 201. Det vil give tid til at gennemføre de meget skrappe reformer, der nu er lagt op til, for at Grækenland kan vinde tilliden tilbage. Det kræver dog fortsat godkendelse fra både IMF og regeringerne i euro-landene.

Forhandlingerne fortsætter i dag, og der er særligt pres på tyske parlamentarikere for at nå en løsning.