Spanien drøner frem

Endelig er der vækst og fremgang i Spanien, som ellers var i fare for at ryge helt ud over den økonomiske afgrund for bare få år siden.

epa04899247 Thousands take part in the traditional 'Tomatina' or tomato battle in Bunol, Spain, on 26 August 2015. Crowds throw tons of ripe tomatoes at each other and are soaked with smashed tomatoes and juice in just a few minutes. The worldwide known festival, that has charged an entrance fee during the past three years to limit it's capacity, attracts numerous foreign youths to join in the funny tomato-fight. This year, the traditional battle holds it's 70th edition and will count with a record of 150 tons of tomatoes. EPA/KAI FOERSTERLING EPA/KAI FOERSTERLING Fold sammen
Læs mere
Foto: KAI FOERSTERLING

Spanien, som har 47 millioner indbyggere og en økonomi, der er omkring fem gange større end Danmark, buldrer igen frem. Væksten er på vej op, forbruget stiger, ledigheden falder, og det hele begynder at lysne på ganske betydelig vis i det solrige land, som skulle være verdens tredjestørste turistland – kun overgået af Frankrig og USA.

Det private forbrug steg i hvert fald med hele 3,5 procent, når andet kvartal i år sammenlignes med samme periode året før. Også den samlede økonomiske vækst var oppe på hele 3,1 procent i andet kvartal, hvilket er mere end dobbelt så meget, som de 19 eurolande kan fremvise.

Herhjemme håber de fleste på, at der kommer en vækst på bare 1,5 procent i år efter en mere sløv fremgang på 1,1 procent sidste år. Men det er rene småting i forhold til den vækst på 3,3 procent, som den spanske regering venter for hele året.

Større fremdrift

Det er tilmed nu otte kvartaler i træk, at der har været fremdrift i den spanske økonomi og det skyldes både en større eksport og et stigende privat forbrug, som stimuleres af en stigende beskæftigelse og de lave priser på olie og anden energi.

Forbrugernes tillid til fremtiden er også stigende, og økonomiminister Luis de Guindos har for nylig slået fast, at den gode fremgang, som blev set i første halvår, er fortsat ind i tredje kvartal. De bedre tider afløser så også en periode på hele fem år med recession eller total økonomisk stilstand, hvor Spanien i 2012 måtte bede om økonomisk hjælp til sine udpinte banker, der stod i dårlige lån til halsen på grund af store prisfald på boliger og ejendomme.

Advarsel fra IMF

Trods disse gode takter er det dog ikke længe siden, at Den Internationale Valutafond (IMF) advarede Spanien om, at de fortsat står med en lang række »uløste strukturelle problemer«. Det er eksempelvis en meget høj arbejdsløshed, lav produktivitet og stor offentlig gæld, der bekymrer økonomerne hos IMF.

Arbejdsløsheden er da også oppe omkring 22 procent af arbejdsstyrken eller mere end fem millioner personer, hvilket kun bliver overgået af Grækenland inden for EU. Arbejdsløsheden er dog lidt lavere end sidste år, hvor den var oppe over 25 procent og 5,7 millioner ledige. Der er tæt på 18 millioner i beskæftigelse i Spanien.

Den offentlige gæld i Spanien er tæt ved 100 procent af bruttonationalproduktet (BNP), hvilket er langt over de 60 procent, som EU tillader. De offentlige underskud var sidste år på 5,8 procent af BNP, hvilket også er et godt stykke over de tilladte tre procent og det næststørste underskud i hele EU – kun overgået af Cypern.