»Sort fredag« styrer mod nyt rekordsalg

Først mandag kan Nets fortælle, om Black Friday gav den ventede omsætnings­rekord og blev den hidtil største handelsdag. Foreløbige tal viser, at der bestemt ikke var noget i vejen med danskernes købelyst.

Danskerne havde fuld fart på indkøbene fredag. Foto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Massive køer bugtede sig i butikkerne, og betalingskortene var rødglødende. Der var masser af travlhed, da Black Friday løb af stablen fredag over hele landet.

I 2016 kom Dankort-omsætningen op på lige over to mia. kroner på Black Friday. Det var 18 mio. kroner mere end året før.

Hos Nets, der står for Dankortet, ved man endnu ikke, hvor godt det præcist er gået i år. Man fulgte udviklingen med spænding hele dagen, og sidst på dagen lød det, at der havde været fart på.

»Vi har fulgt transaktionsudviklingen tæt siden midnat, hvor betalingskortene er blevet brugt ekstra flittigt. Om vi slår sidste års rekord, som jo var alle tiders største handelsdag på Dankortet, er stadig for tidligt at sige,« siger pressechef i Nets Søren Winge.

»Vi kommer med tal for Dankort-omsætningen for fredag på mandag, hvor vi vil kunne se det sort på hvidt, om vi kommer over de to mia. kr. i Dankort-omsætning og dermed slår sidste års rekord,« siger Søren Winge.

Ærgerligt nedbrud

Som beskrevet i Berlingske Business onsdag kom Nordea med en spådom om, at salget på Black Friday i år vil blive lidt højere end sidste år. Spådommen kom på baggrund af en rundspørge til danskerne, som analyseinstituttet YouGov havde foretaget.

På baggrund af svarene mente forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen, at omsætningen på dette års superhandelsdag vil blive 40 mio. kroner højere end sidste år.

Når det gælder Black Friday på nettet, tyder meget også på ny rekord. Foreningen for Dansk Internethandel, FDIH, har indsamlet foreløbige tal for nethandel fra en række medlemmer.

Hos elektronikgiganten Power mener man, at man når ny rekord med netsalget på Black Friday og samme melding kommer fra konkurrenten Elgiganten.

Hos Dansk Supermarked begyndte dagen som lidt af et mareridt, da hackere angreb Bilka.dk og Føtex.dk og lagde siderne ned. »Det er drønærgerligt, for vi havde virkelig forberedt os til dagen, men det er svært at tage højde for alt det, som hackerne kan,« siger direktør for e-handel hos Dansk Supermarked Michael Ejby.

Rekord hos MobilePay

Når man køber ind over nettet, kan man også betale med MobilePay. Tidligere i november lancerede MobilPay en hurtigere og nemmere løsning til betaling i webshop. Det har tilsyneladende været en succes.

Omsætningen for MobilePay Online steg med 234 pct. i forhold til sidste års Black Friday. Det er tal fra midnat og indtil fredag middag.

»Det er det definitive gennembrud for MobilePay Online. Vi regner med, at danskerne til midnat vil have handlet for pænt over 100 mio. kroner på nettet ved at benytte vores løsning. Det er massiv rekord og viser, at en super brugervenlig og hurtig løsning er vejen til danskernes webshop-hjerter,« siger direktør for MobilePay Mark Wraa-Hansen.

Privatøkonom hos Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen fremhæver, at selv om danskerne virkelig havde Dankortet fremme fredag, er de generelt stadig meget forsigtige her efter finanskrisen.

»Selv om vi går til den på Black Friday, så er det ikke, fordi vi er inde i et meget kraftigt forbrugsopsving. På den måde minder den aktuelle udvikling ikke meget om det, vi for eksempel så for ti år siden,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

»Vi mærker fremgangen i økonomien både hos os selv og i samfundet, men vi er blandt andet stadig meget tilbageholdende med at låne penge, og det betyder, at forbrugsvæksten er noget mere afdæmpet end for ti år siden,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.